Allez au contenu Allez à la navigation

Живот с акне: 7 фактора в начина на живот и хигиената, за които да съблюдаваме

Почти универсален проблем, акнето предизвиква множество препоръки, съвети, трикове, домашни лекове и странни рецепти, като с всеки следващ съвет стават все по-невероятни. Какъв начин на живот наистина влошава акнето? Отдолу разкриваме някои фактори като пушене, излагане на слънце, стес, диета, мобилни телефони, противозачатъчни и бръснене.

picto_tabac_118x118.png

Пушене и акне

Нека изясним, че пушенето не предизвиква акне. Има тенденция обаче пушачите да страдат от по-тежки лезии и да имат повече белези от непушачите. Една от възможните причини е, че пушенето, също като слънцето, прави кожата по-плътна. Някои дерматолози дори твърдят, че пушенето на 10 или повече цигари на ден предизвиква поява на акне. Въпреки че проучването е противоречиво, влиянието на пушенето върху акнето зависи от броя на изпушените цигари на ден.

picto_soleil_118x118.png

Слънце и акне

Слънцето определено не е приятел на акнеичната кожа. За кратко изглежда, че слънцето изсушава петната и че подобрява състоянието на кожата. Кожата обаче става по-плътна, когато е изложена на UV лъчите, което блокира освобождаването на себума. След като периода с излагане на слънце приключи и мъртвите клетки се премахнат, често несъвършенствата се появяват отново. Този феномен, свързан със задържането на себума, е познат на лекарите като йо-йо ефект. Много акне терапии са фотосенсибилизиращи и могат да предизвикат тъмни петна. Ако имате акне, избягвайте излагането на слънце!

picto_stress_118x188.png

Стрес и акне

Много хора са изпитвали обостряне на акне при интензивен стрес. Тази връзка все още не е научно доказана, но в момента се правят няколко проучвания по темата. Знаем, че мастните жлези са заобиколени от многобройни нервни клетки, способни да освободят т. нар. субстанция P, която изменя производството на себум  в отговор на стрес. Следователно, изглежда наистина съществува връзка между стреса и акнето. Изследователите работят в насока да открият агент, който да блокира субстанция P а по този начин да се избегнат себумните пикове, свързани със стрес.

picto_alimentation_118x118.png

Диета и акне

Смята се, че диетата, особено захарта и консервираните меса, играят роля в акнето. За момента липсват свидетелства , които да доказват влияние на храни, предизвикващи акне. Някои пациенти са наблюдавали значително намаляване на несъвършенствата след премахване например на млечните продукти и глутена от менюто си. По-вероятно е захарта (високи нива от която могат да бъдат намерени в богати на глутен продукти) да е основният виновник. Това изглежда се потвърждава от скорошни научни изследвания. Очаквайте повече информация по темата!

picto_portable_118x118.png

Не забравяйте за мобилния телефон!

Защо трябва да почиствате мобилния си телефон?
Екранът на мобилния телефон влиза в контакт с кожата многократно през деня. Това може да предизвика поява на несъвършенства върху бузите и слепоочията. Поради тази причина трябва да почиствате телефона си редовно или да използвате слушалки, когато провеждате разговор, за да не допирате екрана до кожата си.

picto_pillule_118x118.png

Каква е връзката между контрацепцията и акнето?

Пряко участващо в хормоналния баланс, противозачатъчното хапче може да повлияе акнето и тежестта на несъвършенствата. Всичко зависи от вида на хапчето и хормоналния профил на всяка жена.

Балансът между женските хормони прогестерон и естроген е деликатен, да не споменаваме и промените, свързани с андрогени като тестостерон. Накратко, често има акне, когато прогестеронът е доминантният хормон. При доминация на естроген е сравнително здрава, но предменструалният синдром е по-изразен. Само гинеколог може дапрецени ползите при акне и риска, свързан с употребата на даден тип контрацепция.

Всички противозачатъчни спират овулацията и снабдяват едновременно с прогестерон и естроген, но на различни нива. 1во, 2ро, 3то и 4то поколение противозачатъчни се характеризират с типа прогестин, който съдържат. Някои прогестини имат андрогенен ефект и могат потенциално да влошат акнето, докато други нямат такъв ефект или той е минимален. Те създават повишен риск от тромбоза, която засяга вените и е много сериозно състояние.

Хормоналните интраутеринни средства и контрацептивните импланти също съдържат прогестин. Поради тази причина може да влошат себореята и несъвършенствата при предразположени към тях жени.

picto_rasage_118x118.png

Бръснене и акне

За съжаление, в тийнейджърството акнето при момчетата започва по същото време като окосмяването на лицето. Бръсненето може да влоши несъвършенствата, както и симптомите на раздразнение, предизвикани от акнеична терапия. Експертите препоръчват употреба на електрическа вместо механична бръскачка и бръсненето да е възможно най-рядко. Това е навременен съвет, тъй като брадите са на мода!


1 Връзка между стреса и акнето:
Impact of psychological stress on acne. Jović et al. Acta Derm Venerol 2017, 25: 133-141
Annie Chiu, “The Response of Skin Disease to StressChanges in the Severity of Acne Vulgaris as Affected by Examination Stress”, Arch Dermatol. 2003;139(7):897-900. doi:10.1001/archderm.139.7.897

2 Връзка между диетата и особено захарта с акнето:
T. H. Sakuma and H. I. Maibach, “Oily skin: an overview”, Skin Pharmacol. Physiol., vol. 25, no. 5, pp. 227–35, Jan. 2012.   
Pr Loren Cordain, “Acne vulgaris: a disease of Western civilization”, Arch Dermatol. 138(12):1584-90, Dec 2002.
Apostolos Pappas, “The relationship of diet and acne”, Dermatoendocrinol 2009 Sep-Oct; 1(5): 262-267

Акнеична кожа

 • 1. Хигиена

  h2o_1.jpg

  Sébium H2O

 • 2. Грижа

  global_inter_nov2018.png

  Sébium Global

 • 3. Допълваща грижа

  gel-gommant.jpg

  Sébium Gel gommant

Допълнителни статии

Диета и акне: 4 нови препоръки Открийте
8 начина за премахване на белези от акне Открийте
Какви терапии са ефективни срещу акне? Открийте