Allez au contenu Allez à la navigation

Увредена кожа: синини, натъртвания, охлузвания

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Share

Като резултат от удар и падане често по кожата остават следи: повтрхностни увреждания, синини, натъртвания! Ето няколко съвета, как да прецените какво точно е нараняването и как да реагирате правилно. В зависимост от силата и мястото на удара, нараняването може да има множество разновидности. Може да имате нараняване на кожата и след естетическа или хирургична намеса.

Резюме
  1. Какво е екимоза?
  2. Какво е оток?
  3. Какво е хематом?
Увредена кожа: синини, натъртвания, охлузвания

Какво е екимоза?

Eкимозата се провокира от спукването на малки кръвоносни съдове в кожата, под външно въздействие. Кръвта и червените кръвни телца се натрупват в съседните тъкани и образуват видимо оцветено петно на повърхността на кожата. Тази „синина“ може да е болезнена ако ударът е бил по-силен. Цветът на екимозата се променя с течение на времето, тъй като хемоглобинът в червените кръвни телца се резорбира в кожата.  От начало червена, след това черна, синкава и най-накрая зелена, екимозата става жълто-кафява в края на процеса на възстановяване на капилярите, който може да трае седмица-две. Но при по-сериозно нараняване това може да трае и по-дълго.  Различните цветове отразяват различните етапи на разграждане на хемоглобина, натрупан в кожата.

Какво е оток?

Отокът е подуване на кожата на мястото на нараняването, иначе казано цицина, която може да се появи незабавно след удара. Отокът се предизвиква от разливането на кръвната плазма в съседните тъкани, течността, в която се движат червените кръвни телца в кръвоносните съдове.

Какво е хематом?

Хематомът наподобява екимоза („синина“) с оток (цицина). Първата реакция е да се натисне засегнатото място и да се сложи лед или пък да се ограничи нарастването чрез целенасочени действия, преди да посетите лекар.