Allez au contenu Allez à la navigation

Увредена кожа: белези

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Увредена кожа: белези
Share

Нараняванията (раните) са много разнообразни и по тази причина изискват съответните грижи, за да се получи добро заздравяване на кожата. Одрасквания, изгаряния, дребни интервенции, пилинг, лазер... Всички тези ситуации предизвикавт увреждания (рани) по кожата и създават дискомфорт, болка или желание за чесане. Адекватните и навременни грижи за увредената кожа и правилните продукти за грижа имат директно отражение върху възстановаването на епидермиса и заличаването на белезите.

Резюме
 1. Как работи механизмът на заздравяване на кожата?
 2. Какви видове увреждания се наблюдават?
 3. Кои фактори играят роля в процеса на възстановяване?
 4. Как да ускорим правилното заздравяване на раната?
 5. Как да разпознаем неправилното заздравяване?
Увредена кожа: белези

Как работи механизмът на заздравяване на кожата?

Кожата изолира и предпазва организма от външната среда. Когато се появи рана, в тялото се отключва един естествен биологичен феномен: заздравяването.
То представлява процес на комплексно възстановяване, по време на който организмът трябва да спре кървенето, да предпази, прочисти и затвори раната. Увредената тъкан трябва да се възстанови в максимална степен до предишното, първоначалното състояние.
Етапи на заздравяване (цикатризация)
Заздравяването на кожата е свързана с няколко етапа, през които се възстановява раната. Възстановяването се осъществява в 3 последователни етапа, които се характеризират със специфични клетъчни дейности. Те развиват процеса на заздравяване в точен хронологичен ред като се застъпват. Всеки един от етапите е важен за процеса.

Етап 1: начало (от 2 до 4 дни)
Първо се образува съсирек, който частично спира кървенето. След това тялото се мобилизира, за да се бори с инфекцията и по този начин да се защитава от микроби и външни тела. Увредените тъкани са унищожени благодарение на специални клетки, които ги поглъщат. Кръвните капиляри са по-пропускливи, улесняват преминаването на кръвната плазма на имунните клетки, като например това на антителата към травмираната зона.

Етап 2: възстановяване (от 10 до 15 дни)
Малките кръвоносни съдове, увредени от кожната травма започват по малко да се възстановяват. Организмът започва за запълва загубата на субстанции чрез нова тъкан, като синтезира колагенни фибри от фибробластите.
Епителиумът влиза в действие: става дума за най-горният слой кожа. В същото време раната се свива, това позволява да се приближат контурите на раната, докато окончателно се затворят. Тогава в действие влизат многобройни клетки и молекули. Този етап е много важен за естетичното заздравяване, като се има предвид, че при всеки индивид процесът на зарастване е различен.  Колкото повече кожата е матова и човекът по-млад, толкова повече рискът от неестетично зарастване е голям. Освен това, някои зони от човешкото тяло по-трудно зарастват. Това са преди всичко торакса, гръдната кост, гърба и ставите.

Етап 3: узряване (от 2 месеца до 2 години )
През този етап колагенните и еластинови фибри стават по-плътни и многобройни, за да структурират кожата. Кръвоносната мрежа също се организира, за да се върне в „нормално“ състояние.  Резистентността и еластичността на кожата се увеличават, за да стане кожата по-здрава. Зоната с белега остава чувствителна в продължение на 2 години, време, през което кожата възстановява своето равновесие.

Какви видове увреждания се наблюдават?

Пораженията могат да бъдат класифицирани в зависимост от биологичните и клинични характеристики: нуждата от хидратация/подхранване и от прикриване. Различаваме 3 групи увреждания на кожата:
Сълзящи рани:

такива, които са влажни  и изискват изсушаване с превързочни материали, които не задушават раната, а пропускат въздуха

 • Еритема на задните части
 • Подсичане
 • Варицела със сълзящи  ранички
 • Мехури (плюски)

Несълзящи рани: повърхностни и средно дълбоки,  които се нуждаят от хидратация с полу–пропускаща превръзка, позволяващи на кожата да диша

 • След хирургическа намеса (кожни шевове),
 • Порязване, одраскване в ежедневието, след  изсушаване на раната,
 • Варицела, във фазата на зарастване на раничките,
 • След естетическа интервенция: пилинг, лазер, окончателно обезкосмяване, татуиране, махане на татуировката...
 • Несълзяща еритема на задните части,
 • Радиотерапия.

Несълзящи рани: средно дълбоки до дълбоки, които изискват липидно подхранване, с непропусклива превръзка, която да създава бариера

 • Напуквания,  сквами, пулпити
 • Изгаряне
 • Охлузване
 • Абразивен лазер

Кои фактори играят роля в процеса на възстановяване?

От важно значение е да се вземе под внимание топографията на белега. Някои зони в човешкото тяло зарастват по-лошо от други.
Например при рана, на гърба или на торакса  има риск от прекомерното й разтваряне, с увеличена заплаха от  хипортрофични или келоидни (при зарастване кожата не е възвърнала предишната си форма, а е надигната и релефна) белези.
Раните на коляното и на глезена изискват много време за да зараснат. Задължително е да се наблюдават внимателно, да получават ежедневна грижа за  нормално зарастване.
Генетичният фактор също има много важна роля.  Винаги трябва да се проверява как са зараствали предишни рани, за да се прецени риска от неуспешни такива. Не забравяйте, че макар че раната е затворена, все още нищо не е окончателно. Цикатризацията  трае месеци и е различна за всеки индивид.

Как да ускорим правилното заздравяване на раната?

Щом като раната се затвори, в продължение на месеци трябва да вземате предпазни мерки.  В зависимост от мястото на раната върху тялото внимавайте да не упражните силен натиск на белега ( например да не се носят тежки предмети при зараснала рана на гърба), тъй като има опасност от нейното разтваряне (разшиване на конците).
Най-добре е раната да зараства естествено, но някои продукти могат да ограничат образуването на кори, сърбежите или болките, които пречат за качествената цикатризация.
И не на последно място:  непременно защитавайте редовно от слънцето раната с продукт с висок фактор, за да се постигне добър ефект от използването на слънцезащитата.  Увредена кожа, изложена на UV лъчи рискува хиперпигментация на мястото на белега. Защитата не трябва да се прави само през лятото, защото UV лъчите са целогодишни – преминават през облаците, прозорците, в колата... Рискът от хиперпигментация остава реален в следващите 6 месеца и може да продължи до 2 години. Само лекар може да определи дали опасността е преминала.

Как да разпознаем неправилното заздравяване?

Някои зони от човешкото тяло се определят като потенциално много трудно зарастващи. Един хипертрофичен белег е „активен“, може да се подуе и да почервенее между  6 –тата седмица и 3-тия месец  след направена интервенция. Този белег може да се развие като келоиден в последствие. Наблюдават се и случаи на ненормално зарастване, при което продължава развитието на клетки и съдове заедно с огнището на раната.
При всички случаи белегът трябва да се наблюдава 3 месеца след направената интервенция и да се потърси медицинска помощ в случай на подуване или зачервяване.