Allez au contenu Allez à la navigation

Суха до много суха кожа

ОТ ФОРУМИТЕ

Суха до много суха кожа
Share

За да научите повече за сухите и много сухи кожи, прочетете отговорите на дерматолози и алерголози на въпросите, поставени от участници във форума, организиран от BIODERMA.

Сапунът наистина е агресивен върху сухите кожи. Това е агресивен миещ препарат защото има алкално pH, докато кожата има киселинно pH. Така той руши хидролипидния покривен слой и предизвиква кожна сухота.  Миещите съставки трябва да се съобразяват с кожното pH, чиято средна стойност е 5,5. Предпочитайте в избора си сапуни без сапун, плътни(гелове) или течни (гелове), почистващите масла и млека, мицеларните разтвори. Дермокозметичните лаборатории произвеждат всякакъв вид почистващи средства за всякакви нужди. За да разберете дали дадено миещо средство подхожда на сухата ви кожа, просто усетете кожата си след почесване. Ако не изпитвате опън, значи  изборът е правилен!

За хидратация на кожата само вода не е достатъчна, необходими са липиди от растителен или животински произход (за предпочитане риба), които съдържат полиненаситени мастни киселини. Предпочитайте растителните – орехи, лешници, бадеми, масло от рапица, зехтин и рибни мазнини. Водата е необходима за живота и ви съветвам да пиете най-малко 1 литър на ден.

Избягвайте продължителните вани. Можете да добавите във водата някои специфични масла за суха кожа ( омекотяващи масла), които ще ограничат отрицателния ефект на водата.

Въпрос на участник във форума

Засилва ли студът сухотата на кожата?

Студеният и сух климат предизвикват кожно изсушаване, със загуба на липиди от най-горния слой.  Затова епидермисът не трябва да се търка често при миене или да се използва агресивен миещ препарат, използвайте често и омекотяващи средства.

От една страна студът е дразнител. От друга, може би имате прекалена чувствителност към студ, което предизвиква и сърбежи през този сезон? Омазнявайте кожата си 1-2 пъти на ден. През лятото всичко зависи от степента на влажност в атмосферата. Колкото повече е топло и влажно, толкова повече кожата ще бъде хидратирана, но при топло и сухо време,  изпаряването на водата в кожата е значително и тя изсъхва.

Използването само на вода повече изсушава, отколкото  хидратира кожата. Можете да напръскате кожата с пулверизатор, но бързо след това трябва да сложите хидролипиден крем, за да задържите водата в роговия слой. В противен случай се увеличава изпаряването на подкожната вода и се получава обратен ефект.

Да, хидратирайте добре вашата кожа, 1 или 2 пъти на ден с мазни кремове. Дермо-козметичните лаборатории предлагат балсами, тоест кремове, обогатени с мазнини, които се оказват много ефикасни.

Намерете маникюристка, която прави нежен  маникюр на ръце и нокти и се опитайте да правите това на всеки 2 месеца през  зимния период.

Използвайте два вида крем ако разликата в хидратацията е твърде голяма.  В центъра на мястото със суха кожа слагайте матиращ или лечебен крем за кожи с акне, а в периферията, хидратиращ крем за акнеична кожа.

Това е генетично предразположение и битката е ежедневна!  Изтърквайте ги 1 или 2 пъти седмично и омазнявайте 1 или 2 пъти на ден със специални продукти, които съдържат  урея,  за овлажняване и изглаждане. Носенето на чорапи веднага след процедурата увеличава ефекта. Не ходете боси, това увеличава сухотата. За да не се натрупват кожи, които водят до болезнени напуквания на петите, търкайте и намазвайте.

Да, трябва да се носят подходящи за студ дрехи и да не се забравя преди излизане да се слага предпазен крем на откритите зони.

Мисля, че храненето е много важно за кожата, както и за целия организъм. Затова трябва да я захранваме с всичко необходимо: вода, витамини, олиго-елементи, минерали, протеини, основни мастни киселини. Това може да стане при здравословно и уравновесено хранене. Няма нужда от никакви хранителни добавки, ако се приемат повече от необходимото витамини, при нормално хранене на организма, би могло да бъде даже опасно,. Въпреки това, през зимата, когато кожата е по-суха трябва да се приемат полиненаситени мастни киселини, като омега 3 и 6, с което се подобрява качеството на кожата.

Вярно е, че вълната е много дразнеща. През зимата кожата ви трябва да е в директен контакт с естествени материи: памук, коприна...

Някои неутрални продукти, обогатени с хидратиращи елементи, продавани в супермаркетите са с много добри качества. Оставете да ви води усещането на вашата кожа след къпане. Ако нямате опън след миене, значи продуктът е подходящ за вас.

Ако даден крем предизвиква усещане за бодежи и щипане, оставете го. Не се колебайте да го смените и попитайте вашия аптекар за някой неутрален, хидратиращ крем без парфюм. Колкото повече активни елементи има в един крем, толкова повече има вероятност да щипе кожата. Така че използвайте най-обикновени продукти. Не е задължително да са био, защото те понякога съдържат масла, растения и други примеси  и с това предизвикват тези реакции.

Всичко зависи от типа кожа. Най-общо, за сухата кожа е нужно почистване с нежен продукт сутрин и вечер (миещ крем, тоалетно мляко, мицеларен разтвор). Нанасяйте сутрин и вечер хидратиращ крем и евентуално слънцезащитен, ако се излагате на слънце. Най-важното за поддръжката на кожата са хидратацията и слънцезащитата.

Съветвам ви никога да не използвате сапун по лицето. Използвайте много  меко мляко за махане на грима 1 или 2 пъти на ден, даже и когато нямате грим. След това трябва да хидратирате лицето с със силно подхранващ и непарфюмиран крем.

Ако имате сърбежи, това е защото малтретирате кожата си и тя ви отмъщава.Опитайте се да се миете по-рядко и по-кратко, с мек сапун, като хидратирате краката с мазен крем сутрин и вечер.

Съществуват много видове хидратанти, но днес, идеалната композиция за крем е смесица от липиди: церамид, холестерол и мастни полиненаситени киселини. Всички хидратиращи продукти за суха кожа на големите дермо-козметични  лаборатории използват това печелившо трио, като всяка от тях добавя някои други хидратиращи и успокояващи елементи.

Използвайте сапун без сапун, синде (синтетичен детергент),  плътни и течни гелове, които са съобразени с вашето кожно рН. Дерматолозите никога не препоръчват сапуни с масло  от шеа, а по-скоро кремове, на основата на масло от шеа за суха коса, който се намазва на крайчетата й.

Напълно. Можете да я използвате 2 пъти дневно и при нужда да изплакнете с  пулверизатор.

Въпрос на участник във форума

Пилингът изсушава ли кожата?

Да. Правете пилинг на тялото по-често през лятото отколкото приз зимата.

Няма хормонално влияние върху  сухотата на кожата на ръцете.  На това влияят външни и сезонни фактори, много повече от хормонални или ендокринни. Желателно е да миете ръцете с дерматологичен мазен сапун и редовно да използвате хидратиращ крем.

Няма много решения на въпроса, по-скоро съвети. Не си мийте често ръцете, омазнявайте ги максимално с подходящи кремове и когато вечер приключите със заниманията си, нанесете дебел слой много мазен крем, заздравяващ сцепванията и раните, докато гледате телевизия или сте в леглото. Носете меки ръкавици през деня и гумени като миете съдовете. Проявете наистина разум!

За почистване използвайте течен или крем-гел или миещи масла. Омазнявайте тялото си 1 или 2 пъти на ден с млека или балсами, мазни и силно хидратиращи. Не се колебайте да използвате и продукти за атопична кожа. Подобни продукти са подходящи и за деца, с изключение на тези, богати на урея, но това е отбелязано на опаковката. При сърбеж, някои млека съдържат витамин РР или Никотинамид, които имат успокояващ ефект върху кожата (например Atoderm PP Baume).

Само с миене няма да стане. Трябва да овлажнявате 1-2 пъти на ден. В аптеките и дрогериите има хидратиращи млека, много обогатени и създадени за вашия тип кожа. Със сигурност ще бъде по-добре от парафиновото масло. Ако обичате по-гъсти продукти, то употребата на разтвори „вода в масло“, които са и по-мазни,  ще ви напомнят парафина.

Въпрос на участник във форума

Свиват ли се кожните пори при студено време?

Наистина порите се затварят при студ и потните жлези секретират в много по-малка степен. Кожата е снабдена с топлинни детектори, които позволяват секретите от потните и мастните жлези да се адаптират към температурата.

Никакъв сапун, даже био, даже и без парфюм за лицето, защото кожата ви е много силно реагираща. Използвайте мицеларен разтвор или мляко за почистване на лицето.

Когато използвате продукти за професионално боядисване на коса винаги слагайте ръкавици. Ако имате алергия към латекс, използвайте ръкавици от винил (хирургически ). Когато не работите,  хидратирайте с много мазен крем ръцете на всеки 2 часа.

Сухата кожа е често фина, грапава, груба, белеща се и с леки бръчки. Тези признаци се задълбочават със студа и вятъра. Чувствителните кожи се отнасят едновременно за някои сухи и някои мазни кожи. Те предизвикват усещането, че кожата е опъната,  че има бодежи и честа  поява на зачервяване. Тези кожи почти нищо не понасят и бързо се възпаляват.

За суха кожа са използват растителни масла като мек бадем или арган, а не минерални. Растителните масла не могат добре да проникнат в епидермиса и по- често се препоръчват от педиатри, отколкото от дерматолози.

За съжаление смятам, че трябва да мажете редовно устните си. От време на време можете да слагате и крем за зарастване на рани (като Cicabio).