Allez au contenu Allez à la navigation

Суха до много суха кожа

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Суха до много суха кожа
Share

Чувство на опъване, щипане, липса на гъвкавост, сквами, „змийска кожа“... При суха, до много суха кожа човек има тези неприятни усещания по лицето и тялото, особено след вана или душ. Неподхранената кожата не играе вече своята роля на предпазно средство (бариера). Но ако сухотата е типична за определен вид кожа, то тя може често да се сбърка с дехидратирана кожа, чието състояние има временен характер. Натиснете тук.

Резюме
  1. Как да разпознаем суха до много суха кожа?
  2. Кои са причините за сухотата на кожата?
  3. Как да различим суха от дехидратирана кожа?
  4. Кой е застрашен?
Суха до много суха кожа

Как да разпознаем суха до много суха кожа?

Сухата кожа се определя чрез усещане. Индивидът усеща кожата си суха, защото я възприема като нещо неуютно, опънато, даже грапаво и защото при намазване с подходящ продукт получава облекчение. Тези симптоми могат да се съпътстват от сърбежи и парене. Лекарят може да определи дали кожата е суха (говорим за ксероза) по обективни критерии: посърнал вид,  видими клинично-епидермични белези от лющене, напукване, понякога и възпаления и загуба на еластичност. Колкото по-суха е кожата, толкова по-голяма е липсата на гладкост. Сухите кожи са подходящ терен за появата на екземи под формата на екземи с пигментационни промени (eczématides achromiantes) - хипохромия. Те се появяват по бузите и ръцете на децата, чиято кожа е суха по структура (в рамките на атопичен дерматит). В групата на сухите кожи можем да различим няколко стадия:

  • Суха кожа: временен дискомфорт, леко опъване, леко лющене,
  • Много суха кожа: подчертан дискомфорт и опъване, значително лющене, фисури, неравности.
  • Пре-атопична ксероза: твърда, грапава кожа (хипохромия), леки дразнения.

Кои са причините за сухотата на кожата?

Здравата кожа е естествено защитена от хидро-липиден слой, образуван основно от вода и липиди (себум). Той е непромокаем и затова предпазва кожата от външния свят и от загуба на вода. Когато в горния слой на епидермиса равновесието между вода и липиди е нарушено, той вече не може да играе ролята на бариера и създава дискомфорт, в различни аспекти, както обяснихме по-горе. За разлика от дехидратираната кожа, сухата до много суха кожа е хронично състояние, дължащо се на генетична дисфункция. Но освен вродената сухота на кожата (или структурна), съществуват и други видове сухота, предизвикани от външни фактори – климат, околна среда, кожни патологии (атопична екзема, псориазис...), общи заболявания - щитовидна жлеза, диабет, хранителни липси и/или медикаментозно лечение.

Как да различим суха от дехидратирана кожа?

Сухата или много суха кожа всъщност е тип кожа. Това е постоянно състояние, белязано от опъване по цялото лице и тяло, причинено от аномалии в кожната бариера. Много фина, ситнозърнеста и със зачервяване, на нея й липсват вода и липиди. Дехидратацията може да засегне всички типове кожа в различни етапи от нейното съществувание. Това е временен и обратим процес, характерен с чувство за опънатост в точно определени зони, поради лоша грижа и загуба на вода. Неприятна, груба и понякога със сквами – на тази кожа й липсва само вода. За да научите повече за дехидратираната кожа натиснете тук.

Кой е застрашен?

Някои индивиди са родени със суха кожа, част от генетичното им наследство. Трябва да се знае, че с възрастта, кожата се променя: кожата е по-суха при децата (освен при новородените, но загубата на вода в тази възраст е значима), при подрастващите става по-мазна, в зряла възраст  отново става суха (мастните и потните жлези намаляват функциите си). Естественото остаряване на кожата води до изтъняване на епидермиса, тъй като клетките не се обновяват и роговият слойт се удебелява.