Allez au contenu Allez à la navigation

Слънце за всички

ОТ ФОРУМИТЕ

Проблемна кожа и детска кожа на слънце
Share

За да научите повече за слънцезащитата, вижте отговорите на дерматолози и алерголози на въпросите, поставени във форума, организиран от BIODERMA.

Имате пълно право. Между другото поради това в зоните, пострадали от слънчево изгаряне (в частност по раменете) по-бързо се появяват белези: пигментирани петна и, евентуално по-късно, рак на кожата.

На теория коефициент равен на 20 или по-нисък показва добра способност на слънцезащита. На практика факторът на реална защита на тези продукти е много по-нисък, тъй като те никога не се прилагат в достатъчно количество и по този начин защитната сила е много ниска. Ето защо е по-добре да се съсредоточите към по-високи показатели (за нормална кожа SPF 30 е добър компромис).

Или трябва да положите тънък слой крем SPF 50+, или да облечете дреха, която съответно да ви пази от слънцето. Нямате нужда едновременно от двете.

Съветвам ви 15 дни преди планираните слънчеви бани да приемете перорално хранителни добавки, после в продължение на 30 дни да използвате соларен крем с висок индекс.

Това зависи от няколко фактора:

1) Типът на кожата,
2) Дейност (това, което вършите),
3) Възраст

На практика при "нормалната" кожа (редовна жертва на слънчево изгаряне, но почерняваща лесно), SPF 30 е достатъчен при условие, че редовно се полага отново. При фототипа много светла кожа (постоянни изгаряния и без добиване на тен), трябва задължително да се използва индекс 50 или по-голям, като се избягва печене по обед. Детето се нуждае най-напред от дреха за слънцезащита, а слънцезащитните кремове са само добавка. За предпочитане са минералните продукти с фактор от 30 нагоре. При обстоятелства на изключително огряване (планина, ледник, тропиците, и т.н.) се изисква максимален индекс на защита и много често полагане върху кожата.

Идеалният продукт би бил естествено този, който не изисква повече от едно мазане на ден. На практика издръжливостта на фотопротекцията от този тип продукти остава все още доста ограничена. Бих посъветвал повторното мазане с  продукта,  в зависимост от активността през деня (изпотяване, къпане и т.н.)

За по-траен тен  можете да приемате  1 до 2 месеца капсули и  всеки ден през лятото да се мажете с крем за след слънце.

Трябва да се положи обилно количество от крема и после да се масажира.

Сиглите SPF означават Sun Protection Factor (Фактор на защита от слънце). Те отразяват способността на съответния слънцезащитен продукт да предпазва от слънчево изгаряне. Индексът UVA просто отразява капацитета на слънцезащитния продукт да спира в по-малка или по-голяма степен ултравиолетови лъчи "А". Така че няма реална връзка между двете обозначения. Защо трябва да сме осведомени за индекса UVA? Просто защото UVA-лъчите са отговорни за значителна част от дългосрочните последици от припичането на слънце (злокачествени меланоми, стареене и т.н.). Една добра достъпна слънцезащита трябва да имат висок SPF (30 или повече), а също индекс за защита от UVA-лъчи (той трябва да бъде най-малко една трета от SPF).

Излишно е да се слага соларен крем върху изгорялото място, трябва да се намаже с хидратиращ и успокояващ крем. Трябва задължително да се изчака успокояването на кожата, преди да се започнат отново слънчеви бани.

Трябва да се предпазят откритите части (деколте, ръце, крака). Освен това в планината огряването от слънцето е по-интензивно, следователно трябва да се потърси защита и със соларен крем с индекс 50+ и да се носят подходящи дрехи.

Хората с такавакожа не хващат тен. Всъщност пигментацията на кожата е в резултат от действието на меланоцитите. Тези клетки произвеждат меланин, цветни пигменти. Има 2 вида меланин: фаеомеланин (меланин с червен, оранжев цвят, потенциално фотоагресивен, тоест, произвеждащ свободни радикали) и еумеланин (меланин с кафяв, черен цвят с фотозащитна сила). Рижите произвеждат само фаеомеланин (phaeomelanins), така че те не могат да добиват тен и трябва да се предпазват със слънцезащита от SPF 50+.

В никакъв случай. Това просто означава, че вашият фототип е по-скоро тъмен и вашите меланоцити (пигментиращи клетки) остават активни през по-голямата част от годината.

Мисля, че при вас използването на соларни кремове трябва да става в началото на вашата почивка: така ще избегнете първоначалните слънчеви изгаряния, без това да ви пречи на почерняването. Веднъж добили тен, външната фотопротекция не е толкова важна, но не забравяйте, че хващането на тен не пречи изобщо на дългосрочните ефекти от печенето на слънце (състаряване и рак на кожата).

Фактически метисите и чернокожите рискуват по-малко да се сблъскат с рак на кожата или с преждевременното й състаряване, тъй като тяхната кожа разполага с много меланин (по-точно еумеланин, вид меланин с кафяв или черен цвят с фотозащитни свойства) и следователно са по-добре защитени от слънцето.

Ефективно вие със сигурност сте изразходвали голяма част от слънцезащитния ресурс на вашата кожа и лошото за съжаление вече се е случило. Става дума за един процес на състаряване наречен "актиничен" (дължащ се на слънцето). Извод: избягвайте слънцето и се предпазвайте все повече.

Черните кожи трябва да се предпазват, те също изгарят на слънце. Все пак, индекс 15 или 20 е достатъчен.

Наѝ-напред 15 дни преди планираните слънчеви бани за предпочитане е да подготвите вашата кожа с хранителна добавка на базата на бетакаротен. Когато започнат слънчевите бани, използвайте соларен крем с максимален индекс (SPF 50+), полаган на тънък слой всеки два часа. Рижите могат само да изгарят на слънце, но не и да хващат тен.

Въпрос на участник във форума

Соларният крем изсушава ли кожата?

Не соларният крем изсушава кожата, а излагането на слънце. Съветвам ви да използвате хидратиращи кремове, след  слънчевите бани.

Всъщност, веднъж вече отворен, соларният крем не трябва да бъде използван в рамките на повече от 6 месеца. Освен това,тези които използват соларни кремове, отворени от доста време, рискуват да получат алергична екзема. 

Реално не съществува "непромокаем" соларен крем и трябва да бъде полаган много регулярно, особено при децата. Още повече че  ултравиолетовите лъчи се отразяват от водата в басейна.

Обикновено не е необходимо да се слага хидратиращ под соларен крем. В края на краищата, ако искате да си сложите фотопротектор през деня, а вече сте си сложили сутринта хидратиращ крем, няма нищо противопоказно да използвате и двата крема едновременно.