Allez au contenu Allez à la navigation

Мазна и комбинирана кожа с несъвършенства

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Смесена кожа, суха кожа, кожа с несъвършенства
Share

При комбинираната и мазна кожа основен проблем е прекомерното количество и влошеното качество на себума, което е причината за появата на пъпки и черни точки. Но несъвършенства могат също да бъдат свързани с други заболявания като екзема, например, което ги прави по-трудни за лечение. Акнето е много често срещано в юношеска възраст, тъй като засяга 80% от младите хора, но може да включва и възрастни мъже и жени и да придобива други специфични форми. Психологическият ефект на акнето също е важен и е необходимо да се възприеме правилен подход към пациенти с акне, и да се назначи адекватно лечение.

Резюме
 1. Как да разпознаем комбинирана или мазна кожа?
 2. Кои са причините за поява на акне?
 3. Кои са различните типове кожни несъвършенства?
 4. Кой е застрашен?
 5. Какви са спецификите на акнето при жените?
Смесена кожа, суха кожа, кожа с несъвършенства

Как да разпознаем комбинирана или мазна кожа?

Мазната кожа обикновено се характеризира с по-плътна зърнеста структура, разширени пори, с посърнал, мазен и лъскав вид. Това се дължи на излишния себум, който е причина за появата на кожни несъвършенства тип "черни точки" или "червени пъпки". При комбинираната кожа, несъвършенствата се локализират главно в средната част на лицето: челото, носа, брадичката, по-известни като Т-зона. Останалата част от лицето и тялото може да бъде с нормална или дори суха кожа. Смесената кожа е небалансирана и често раздразнена.

Кои са причините за поява на акне?

Акнето е възпалително заболяване на мастната фоликула. Три фактора причиняват акне:

 • Хиперсебореята, хиперкератоза и разпространение на бактерии.
 • Хиперсебоеята: тя съответства на свръхпроизводството на себум в резултат на хормоналната активност, която се отключва в пубертета. Кожата става мазна и лъскава. Освен това има допълнителен риск от качествена промяна на себума, тоест, съставът на себума вече не е същият както при здравата кожа. Станал е по-плътен, изтичането му от фоликулата става по-трудно, което увеличава риска от появата на комедони.
 • Хиперкератоза: прекомерното размножаване на клетки от стените на фоликуларния канал води до образуването на една истинска тапа, която пречи на изтичането на себума. Като резултат от това се появяват комедони, които са или с цвета на кожата (затворени комедони или микрокисти), като й придават гранулозен вид, или са центрирани около черна точка (отворен комедон), съответстващ на наличието на меланин (пигмент на кожата) по повърхността на комедона.
 • Размножаването на бактерии: себумът е идеална хранителна среда за някои бактерии, особено Propionibacterium acnes, която нормално присъства във всички индивиди, но която, при акне се размножава в мастната фоликула и предизвика възпаление. Комедонът се превръща в болезнена червена пъпка (възпалителна лезия).

Кои са различните типове кожни несъвършенства?

Множество типове лезии присъстват при акнето, често на фона на усилена себорея (или хиперсеборея):

 • Трайни лезии:

    - Затворени комедони или микрокисти,
    - Открити комедони или "черни точки"
    - Понякога големи кисти (над 5 mm), като макрокисти.

 • Възпалителни лезии:

    - Възпалителните елементи: пъпки, пустули, нодули, които са резултат от възпаление на трайните лезии по-горе.

 • Евентуални белези от лезии:

   - Вторични хиперпигментирани петна, последица от възпаления при матови или черни кожи.

Процесът трае няколко години с възпалителни периоди, докато продължават да съществуват задържащите елементи (комедоните).

Кой е застрашен?

По-рядко акне може да се появи и при новородено (свързано с андрогенните хормони от майката) или при по-голямо дете. Акнето е заболяване на кожата в юношеството. Има полиморфен аспект, който комбинира заедно различни видове увреждания.
Процесът като цяло започва при възраст около 12-14 години и засяга най-мазните части на кожата: лицето, а понякога и гърдите и гърба. Акнето се причинява от дисбаланс на хормоналната секреция в пубертета.

При жените, особено след 30 години, акнето се появява повече в долната част на лицето (челюстта) и шията. Често има в този случай и хормонална причнина, в допълнение към другите причини за акне.

Какви са спецификите на акнето при жените?

Фактори, които благоприятстват появата на акне в зряла възраст са:

 • Прилагането на неподходяща козметика, слънцето, храната ... Тютюнопушенето също благоприятства този феномен: над 41% от пациентите пушачи имат акне срещу 9% сред непушачите.
 • Генетични фактори могат също да бъдат взети под внимание. В действителност, ако в семейната история са били налице тези кожни проблеми, много често те се появяват и при наследниците в зряла възраст.
 • Накрая, някои лекарствени лечения като контрацептиви, хормони и анти-депресанти може да предизвикат пъпки.

За разлика от кожата на един тийнейджър, кожата на жената в зряла възраст произвежда по-малко себум. Несъвършенствата се съсредоточават предимно върху долната част на лицето (брадичката, шията, долната челюст) и се характеризират с хронични и рецидивиращи възпалителни лезии (червени петна) и задържащи себума лезии (черни точки). За решаването на тези проблеми с кожата, е необходимо да се прибегне до адекватно лечение, различно от лечението, прилагано за акне при подрастващите.