Allez au contenu Allez à la navigation

Кожа със зачервявания и видими капиляри

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Зачервена кожа с видими капиляри
Share

Понякога на чувствителните и реактивни кожи се появяват зачервявания и малки капиляри по лицето, често временни, но явлението може да се влоши прогресивно и тези кожни прояви могат да станат постоянни.

Резюме
 1. На какво се дължат видимите зачервявания?
 2. Кои са симптомите на купероза?
 3. Кои са причините за поява на купероза?
 4. Кой е застрашен от купероза?
 5. Кои са симптомите на розацея?
 6. Кои са причините за поява на розацея?
 7. Кой е застрашен от розацея?
Зачервена кожа с видими капиляри

На какво се дължат видимите зачервявания?

Зачервявания или видими капиляри - тези кожни прояви се дължат на аномалия на венозната система на лицето, която не функционира нормално. Зачервяванията, със или без усещане за топлина са временни и не траят дълго. Някои фактори се считат за влошаващи състоянието:

 • Резките температурни промени (топло-студено);
 • Консумацията на топли и пикантни ястия, пиенето на алкохол и др.

Розацеята или куперозата, са най-често причина за появата на зачервявания и видими капиляри по лицето. Но това не са единствените причини. Някои дерматологични патологии също се проявяват с разширени капиляри и наподобяват купероза, усещането за парене също може да прилича на тези патологии,  някои медикаменти могат да допринесат за появата на разширени капиляри по лицето или да ги увеличат.  Консултацията с дерматолог е препоръчителна, ако имате съмнения.

Кои са симптомите на купероза?

Куперозата  представлява разширение на малки, външни капиляри в кожата, които се намират в най-горния слой на дермата. Медицинският термин, който съответства на тези съдови разширения е телангиектазии.
Мрежата на външните капиляри очертава нещо подобно на „мрежа от коса“, представляващи тънки линии с червеникав цвят по лицето. Някои параметри на тази мрежеста структура могат да варират съобразно индивида, неговия тип кожа, продължителността на процеса, температурата или температурните вътрешни или външни промени. Съдовете могат да бъдат малко или повече разширени, с цвят, вариращ от ярко червено до виолетово и даже до синьо. Топографията е променлива, но много често е относително симетрична: понякога само страничните части на носа са засегнати, най-общо казано скулите и бузите са най-податливата зона. Има и случаи на изцяло засегнато лице.
Ако разклоненията на телангиектазиите са  трудни за определяне на пръв поглед и ако преобладават зачервяванията, тогава говорим за еритроза. Логично е при смесица от двата варианта да говорим за еритро-розацея.
При куперозата понякога се наблюдава присъствие на звезден ангиом: става дума за съдови мрежести разклонения под формата на звезда, в чиито център има червена точка, повече или по-малко релефно изразена.
В по-голямата част от случаите, куперозата не съответства на никоя подобна патология, появата й е бавна и прогресивна. Тя е форма на розацея. Появата й може да бъде предхождана от усещане за парене и зачервявания. Други прояви на розацеята могат да бъдат еритрозата и евентуално червените папули (малки пъпки) или даже постули. Консумацията на алкохол не е причина за появата нито на купероза, нито на розацея.

Кои са причините за поява на купероза?

Външните климатични условия игрят важна роля, тъй като излагането на атмосферни условия, на слънце или на външни температурни промени при упражняване на професия или по-особени хобита, предразполага към поява  на купероза.  Консумацията на алкохол не е причина за появата нито на розацея нита на акне-розацея.

Кой е застрашен от купероза?

Светлите и фини кожи са по-застрашени от купероза.

Кои са симптомите на розацея?

Розацеята е често срещано дерматологично заболяване, което засяга единствено лицето, по специално - носа, бузите, челото и брадичката. Очите могат да бъдат засегнати, но по-рядко – това е очна розацея. Розацеята в никакъв случай не е акне, всъщност термина акне-розацея, който понякога се използва,  постепенно излиза от употреба. Тъй като е видима кожна инфекция, розацеята често се понася трудно психологически, вследствие на естетически предразсъдък и на често погрешно се сравнява със стигматите (клеймото) на хроничния алкохолизъм.

3 различни форми, 3 вида симптоми

 • Съдова: еритроза и купероза

Изразява се със зачервявания по лицето, придружени или не от купероза (малки разширени капиляри на бузите или на носа, наричани телангиектазии). Към тези зачервявания понякога временно се прибавят и топли вълни или усещане за парене, тоест внезапен прилив на кръв в областта на лицето, който бързо се разнася.

 • Папуло-постулна

Еритрозата се изразява в появата на пъпки, които приличат на ранички от акне (червени пъпки и малки постули, но без комедони), винаги предимно на лицето и появяващи се в колонии.

 • Хипертрофична

Тази форма се характеризира с голям нос с неравности, тя е много по-рядка и практически засяга само мъжете. Наричана ринофима на нивото на носа, тя няма връзка с консумацията на алкохол, противно на това, което се шири като мнение в обществото.  Всички тези симптоми допринасят често за значителни неудобства в ежедневието и влошаване качеството на живот.

Кои са причините за поява на розацея?

 • Генетичните фактори: жените със светла кожа в страните от северна Европа са особено засегнати;
 • Фактори, свързани с околната среда: излагане на ултравиолетови лъчи, температурни промени (някои професии са много по-силно изложени на опасност), употребата на възбуждащи средства (алкохол, подправки),
 • Аномалия при действието на лицевата вена изглежда е в основата на появата на вълни (усещане за парене);
 • Паразит, наречен demodex folliculorum, който принципно е в кожата, вероятно играе важна роля и предизвиква възпалителна реакция.

Кой е застрашен от розацея?

Жените са три пъти повече болни от розацея от мъжете и светлите кожи са по-застрашени.
Симптомите се появяват често около 30 години, но възрастта, която е най-податлива е към 50 години.
Честа характеристика на розацеята е връзката й с кожа, която е чувствителна.