Allez au contenu Allez à la navigation

Коса и скалп

ОТ ФОРУМИТЕ

Коса и скалп
Share

За да научите повече за хигиената на косата и на скалпа, вижте отговорите на дерматолози и алерголози на въпроси от участници във форума, организиран от BIODERMA.

Трябва да проверите дали пък външни фактори не са отговорни за тези промени: силни шампоани, прекалено силен източник на топлина или сушене на коса, прекалено задушаване (шапки, бонета, каски...).

Косата се уврежда от ултравиолетовите лъчи: тя  изсветлява, става по-крехка и лесно се къса, защото кератиновите  ламели, които я съставляват се разстройват. Съществуват продукти за коса със слънчеви филтри, с които се намаляват промените.

Балансираното хранене е много по-добро от хранителните добавки. Хормонално лечение, предписано от лекар, може да подобри вида на косата в периода преди цикъл. Боядисването трябва да бъде възможно най-щадящо.

Балсам след  миене е необходим за сухи и увредени коси.  Употребата му не е необходима, ако се премахнат отговорните фактори (шампоан или агресивно четкане).

Продължавайте да ги миете всеки втори ден със шампоан за честа употреба. Завършвайте винаги със студена вода. Един трик: кажете на вашия фризьор да ви направи няколко кичура, красиво е, а и косата се изсушава малко.

Ако няма медицински причини за косопада, можем да се задоволим с ограничаване на локалните увреждания. В случай на андрогенетична  алопеция (конституционна загуба на коса при мъжа и жената), лекар-дерматолог може да предпише лечение.

Боядисването, в случай че не предизвиква дразнене, не е причина за косопад. В случая, това няма да ви създава проблем.

Андрогенетичната алопеция (липса на коса) върху скалпа ( vertex - най-външният слой на главата) може да се дължи на хормонални фактори или на стареене. Това явление е с наследствен характер, но не само. Ако трайното къдрене е много често и агресивно то също може да доведе до по-сериозно падане на косата.

Загубата на коса няколко седмици след раждането е нещо често и нормално. По време на бременността, косата е във фаза на растеж (това е етапът анаген). След раждането  този процес престава и една много по-голяма част от косата  влиза в период на падане  ( това е етапът телоген).  Така че косопадът е физиологичен. Той може да продължи ако има липса на желязо, нещо което може да се изследва. Ако падането на косата става основно при миене, не винете своя шампоан, той може да бъде използван както обикновено.

Косата се мие когато е мръсна. Ако ви се налага да я миете ежедневно с шампоан, когато той е мек (например тези от гамата Nodé), това не трябва да ви създава проблем. Ако дадена жена има много мазна коса и ползва противозачатъчни,  медикаментът трябва да е съобразен с това.

Разбира се, косата също има нужда от грижи. Предпазни масла със слънцезащитен индекс можете да намерите в аптеките или във фризьорските салони.

Слънцето изсушава и обезцветява косата.  Сама по себе си косата предпазва от слънчевите лъчи. Ако тя липсва, скалпът  трябва да бъде предпазен така, както и останалата част на тялото.

В случай на временно падане на коса, може за известно време да се вземат хранителни добавки. Във всеки случай, балансираното хранене е по-добро за здравето и не оправдава никакъв прием на добавки.