Allez au contenu Allez à la navigation

Детска дерматология

ОТ ФОРУМИТЕ

Детска дерматология
Share

За да научите повече за бебешката и детската кожа, вижте отговорите на дерматолози и алерголози на въпросите на участниците във форума, организиран от BIODERMA.

Единственото решение е прогресивно да го отучите от залъгалката... Кожата е раздразнена от постоянния контакт със слюнката и няма друго ефикасно лечение при положение, че залъгалката е в непрекъснат допир с устните.

Ако детето ви е със суха кожа е желателно след баня да го намазвате с хидратантен крем или да слагате понякога  хидратиращо масло във водата. Но даже и да няма суха кожа, мазането с крем на бебето е много силен момент на близост с него.

За да се почистят задните части на бебето можем да използваме почистваща вода или кърпички, които не съдържат алкохол?

Няма изследвания, които да са изучавали проблема. Понякога се наблюдават  кожни прояви  в задните части  при растежа на зъбите,  като все още не се знае точния произход на явлението.

Кремообразните кортикоиди си остават най-ефикасното лечение при криза на екзема. Ако се използват правилно и под медицинско наблюдение, лечението значително подобрява качеството на живот на деца и родители. Не трябва да се страхувате от тези медикаменти, които много често имат лоша репутация.

Калиевият перманганат или  както се нарича в химията –KMNO4  трябва да се използва като разтвор, предписан от дерматолог. Така той не пари кожата и се счита за добър продукт. След него използвайте колд-крем или непарфюмиран подхранващ крем.

За млечните корички трябва да се използва специален шампоан или лосион, който да съдържа малка концентрация на урея. Тъй като има широка гама от продукти, най-добре е да попитате вашия аптекар. След лосиона или шампоана трябва внимателно да свалите коричките и най-вече да използвате постоянно лечебен продукт за да предотвратите тяхното образуване ( 1 или 2 пъти седмично).

Относно превенцията, тя се отнася за деца „в риск“, такива, които имат поне един родител с атопична кожа. Знае се, че  през първите седмици от живота на бебето не трябва да има контакт с котки. При лечението трябва да се използват противовъзпалителни медикаменти, кремообразни кортикоиди, по възможност още с появата на екземата. Увреждането на кожната бариера трябва да се лекува ежедневно с  омекотяващи кожата средства.

Да се използва крем срещу подсичане или специален крем за задни части за бебе. Тези зачервявания се появяват преди всичко в периоди на диария. Ако не изчезнат в рамките на десетина дни, говорете с вашия аптекар или лекар. Най-ефикасното средство в случая е честата смяна на бебето, за да се избегне подсичането. Избягвайте употребата на памучни памперси, тъй като те усложняват положението.

Кризата от екзема е всъщност  възпаление на кожата. Трябва да се използва локално противовъзпалително лечение. Най-ефикасното лечение си остават кремовете с кортизон, което се предписва от лекар за неограничен период от време. Няма опасност за детето ако правилно се провежда.

Всичко е възможно, не може да се каже, че някои продукти са по-добри  от другите. Изберете това, което ви се струва най-добро за вашето бебе.

При атопичното дете, твърдостта на водата (съдържанието на  варовик) може да увеличи сухотата. При останалите  деца това няма значение.

Не, щом използвате кортикоиди върху плаките, можете след това да нанесете хидратантен крем отгоре. Това въобще не е опасно.

Преди крема бих посъветвала да използвате хигиенен продукт за суха кожа, да не го къпете дълго, да избягвате топлата вода и да подсушавате много деликатно и напълно кожата, като я попивате с кърпа. Хидратантен и възстановяващ крем е хубаво да се намазва 2 пъти дневно.

Преди да се появят зачервяванията, можете да използвате предпазен крем с превантивен ефект, който изолира кожата от изпражненията, които дразнят. При поява на  зачервяванията , намажете с  крем срещу подсичане.

Това са зони със суха и белезникава кожа. Нуждаят се от хидратантен крем, но въпреки лечението  белите зони, които са депигментирани ще траят много по-дълго. Те са особено видими през лятото.

Понякога наистина е трудно, но ако хидратантният крем щипе детето се уверете, че това е точният крем, защото плаките с екзема изискват специално лечение. В случай че няма екзема, а кремът щипе, трябва да го смените. Но ако детето просто не обича да го мажат ще трябва да привлечете вниманието му с нещо друго,  докато трае процедурата. Можете например да измислите игра с мазането на крема, в която да участва и детето. За да можете да третирате правилно неговото заболяване гледайте да превръщате това действие в игра.

Ако вашето бебе има нормална кожа, може да престои във водата докато температурата не му предизвика „настинка“. Банята с пяна може да е извор на раздразнение. В замяна, можете да използвате без никакъв риск  миещ продукт, който е пенлив и без сапун.

Можете да смените продукта и да използвате крем срещу подсичане, като редувате с  успокояващ и възстановяващ крем тип Cicabio crème.

Тази внезапна сухота може да е причинена от сух студ или от парното  в къщи. През такъв период използвайте продукт без сапун и някой добре хидратиращ крем – колд крем или крем за атопична кожа.

Използвайте специален крем, който е за дразнения около устата и ще защити кожата от действието на слюнката. Докато не премахнете употребата на залъгалка, няма да можете да се справите с проблема.

Тоалетът на бебето не трябва да се прави  много често. Един път на ден при новородените и веднъж на всеки 2-3 дни при кърмачето.
Новороденото е дете по-малко от месец, а кърмаче е дете по-голямо от месец.

1. Подходяща хигиена – миещ препарат без сапун, кратка вана или душ с хладка вода,
2. Локално противовъзпалително лечение на плаките с екзема, най-често се прилагат дермокортикоиди, предписани от дерматолог. Лечението е наложително за да се избегнат усложненията.  То трябва да се прилага стриктно  - както като количество нанесен върху кожата продукт и така и като времетраене.
3. Нанасяне на омекотяващ кожата препарат върху цялото тяло  поне веднъж дневно, като се избягват местата с плаки. След заглъхването на екземата, мазането да продължи поради опасност от рецидив.

Консултирайте се с дерматолог. Атопичният дерматит е причина №1 за посещенията в дерматологичния кабинет. Освен това днес лечението става много лесно.

При най-малките избягвайте прекаленото слюноотделяне ( играчки, биберони -залъгалки...), използвайте специална паста без флуор. А за плаките, които се образуват около устата, използвайте безцветен антисептичен мехлем, който не щипе, а след това намажете и слой от крема ABCDerm Péri-oral (3 пъти дневно до изчезването им).

Съветвам ви да използвате хидратиращ крем, предназначен за лицето на бебе под 36 месеца. Ако признаците на суха кожа продължат, потърсете съвет от вашия педиатър.

Видимо дъщеря ви има атопична екземна кожа. За правилно лечение се консултирайте с дерматолог. Дотогава избягвайте дългите вани, използвайте почистващи масла и мажете 1-2 пъти на ден с липидни балсами за атопична бебешка кожа, които се продават в аптеките.

Ежедневното миене да става с меки, без сапун продукти. Не трябва да има пенливи препарати във ваната, а къпането да е кратко и на всеки 2-3 дни. Полезно е ежедневното мазане с хидратантен крем. Атопичните деца не трябва да се навличат с дрехи, тъй като не понасят топлината. За сън е полезно да се обличат с дълги и обгръщащи тялото пижами. Непременно да се направи консултация с лекар за предписване на правилно лечение. Не предприемайте хранителни диети без лекарски съвет.

Ако вашето бебе или дете няма суха или атопична кожа, то е възможно да го къпете всяка вечер. Eежедневното миене на косата не е задължително, ако детето не се е изпотявало.
Но в случаи на атопична кожа, къпането всяка втора вечер е достатъчно (това позволява да се запази кожната бариера).

Желателно е да използвате гел или сапун, без сапун в много малка доза  за тоалета на вашето бебе. Този продукти могат да бъдат използвани при всяко къпане.