Allez au contenu Allez à la navigation

Дехидратирана кожа

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Дехидратирана кожа
Share

Всеки вид кожа (нормална, суха, мазна, комбинирана) може да има проблем с дехидратацията. Ефектът на дехидратация външно може да е по-малко видим, но липсата на вода се усеща като дискомфорт на лицето, по цялото тяло или на отделни части от него, особено след вана или душ. Макар че симптомите са много близки, не трябва да бъркаме дехидратирана и суха кожа. Това са два различни кожни проблема. За да научите повече за суха до много суха кожа, натиснете тук.

 

 

Резюме
 1. Как да разпознаем дехидратираната кожа?
 2. Кои са причините за дехидратирането на кожата?
 3. Как се регулира водата в кожата?
 4. Кожата и водата играят ролята на бариера
 5. Как да различим дехидратираната от сухата кожа?
 6. Кой е застрашен?
Дехидратирана кожа

Как да разпознаем дехидратираната кожа?

Дехидратираната кожа се проявява като загуба на блясък и усещане за дискомфорт, по-слабо, или по-силно изразено усещане за опънатост особено след измиване, могат да се появят и сквами. В повечето случаи това е преходно състояние, което не винаги е свързано с наличие на „суха“ кожа. Мазната кожа също може да преминава през периоди на дехидратация.

 

Кои са причините за дехидратирането на кожата?

Водата и въздухът са основни елементи на живота. При възрастните хора водата представлява 65% от цялото тегло. Ако човек тежи 70кг., то тялото му съставлява около 49 литра вода, от които 15% са концентрирани в кожата. Ролята на водата е фундаментална. Тя е резервоарът, от който другите органи черпят. Чрез нея се осъществява обмена с външния свят: водата се движи от дерма към повърхността като по пътя се напояват отделните слоеве чрез дифузия. Този воден поток се нарича НЗВ (незначителна загуба на вода).  Кожата се предпазва от хидро-липидния филм, който я покрива, но именно роговият слой (най-горният слой на епидермиса) спира този процес на изпаряване. В случай на увреждане на тази физиологична бариера, НЗВ се увеличава и прави кожата суха.  Водата в дерма вече не циркулира до епидермиса и хидролипидният филм вече не изпълнява своята роля. Набор от фактори могат да са причина за дехидратацията:

 • Фактори от околната среда като студ, вятър, замърсяване, UV лъчи...;
 • Фактори като тютюн и алкохол;
 • Емоционални фактори като стрес и умора;
 • Някои медикаменти: антиакнеични, антихолестеролни;
 • Агресивни козметични продукти: детергенти, изсушаващи и излющващи.

Как се регулира водата в кожата?

Кожата е много чувствителна към водния недостиг, затова е снабдена с водно регулаторен механизъм.

1) Кожно водно регулиране

70% от кожата е съставена от вода. От тях 75% се намират в дълбочината на дермата, където водата играе важна роля за здравината на кожата. Хидратацията на епидермиса е резултат от действието на 2 елемента: статичната вода, която е неподвижна и динамичната, която се движи. Именно водното регулиране позволява да се установи равновесие между тези 2 водни състояния, което е гаранция за физическата и функционалната цялост на кожата. При водното регулиране се намесват 3 основни фактора: ЕФХ (естествени фактори за хидратиране), липидите от роговия слой и аквапорините.


2) Фактори за водно регулиране, ЕФХ ( естествени фактори за хидратиране)

ЕФХ са молекули, способни да задържат водата в роговия слой, затова се наричат овлажняващи молекули. Най-известните ЕФХ са уреята и млечната киселина. Други субстанции, които се използват в козметиката имат същите свойства, в случая глицеринът и ксилитолът.

Кожата и водата играят ролята на бариера

Роговият слой е съставен от клетки, чиито ядра вече не са „циментирани“ от липиди, наричани интеркорнеоцитарни липиди.  Количествено и качествено тези липиди са необходими за целостта на роговия слой, тоест за неговата функция на „бариера“.  При тяхната липса или увреждане се губи кохезията на клетките. Резултат на това е прекомерното потене, което се нарича незначителна загуба на вода (НЗВ, постоянно, леко и естествено изпаряване на водата в организма). Една добре хидратирана кожа трябва да е способна да задържа водата в себе си, което определя и значението на интеркорнеоцитарните липиди.

За какво служат аквапорините?

Аквапорините са канали, по които водата циркулира в епидермиса. Протеините се произвеждат от кератиноцитите (клетки на епидармиса) и са вмъкнати в техните мембрани, за да позволят преминаването на водните молекули. Това движение е задължително за кожата. Всъщност в епидермиса няма съдове. Всички необходими елементи за живота на клетките (минерални соли, витамини, хранителни елементи...), които се движат чрез кръвта до дерма, достигат до горните слоеве на кожата благодарение на аквапорините. Без аквапорини, епидермисът не можа да се „храни“.

Как да различим дехидратираната от сухата кожа?

Дехидратираната кожа в повечето случаи може да бъде временно явление и обратим процес, ако се полагат нужните грижи за кожата. Увреждането на горния слой на епидермиса води до липсата на вода. Липсата на хидратация води до влошена бариерна функция на кожата и до дискомфорт. За разлика от дехидратираната кожа, сухата и много суха кожа е постоянно състояние, което определя спецификата на кожата, на която липсват вода и липиди. За да научите повече за суха до много суха кожа, натиснете тук.

Кой е застрашен?

Всички видове кожа могат да бъдат засегнати от процес на дехидратация при различни обстоятелства и сезони.