Allez au contenu Allez à la navigation

Aтопична кожа, раздразнена и със сърбеж

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Раздразнена кожа със сърбежи, атопична
Share

Атопичната кожа е състояние на много суха кожа, придружена от раздразнение и сърбеж. Тази кожна патология, която започва от ранно детство, има всички данни за истинска епидемия и даже е една от първопричините за консултация при дерматолог! За последните 30 години броят на случаите с атопичен дерматит се е удвоил, даже утроил в западните държави*. Поради липса на информация и правилни навици за атопичната кожа много родители и техните деца влошават качеството си на живот. Последните научни открития позволиха напредък в разбирането на това заболяване и промениха терапевтичната схема на лечение още от раждането на индивида.

*Атопичен дерматит: епидемиология във Франция, определения, развитие, връзка с другите атопични прояви, степен на  опасност, качество на живот. E. Mahé. Ann. Dermatol. Venereol. 2005, 132 стр.

Резюме
  1. Как да познаем атопичната кожа?
  2. Кои са причините за поява на атопичен дерматит?
  3. Развитие на атопичен дерматит
  4. Кой е застрашен?
Раздразнена кожа със сърбеж, атопична

Как да познаем атопичната кожа?

Атопичният дерматит е заболяване, дължащо се на възпалителен процес на кожата, което се проявява с изключителна кожна сухота и червени петна (плаки), често покрити с малки мехури (малки плюски), които предизвикват силен сърбеж. Доброкачествен, незаразен, атопичният дерматит e хронично заболяване, което се развива на периоди с екземи,  като тези кризи влияят на качеството на живот и много често са причина за безсъние. С течение на времето, атопични зони могат да се появят и чрез алергии като астма, ринит или алергичен конюнктивит. Усложненията се проявяват като свръхбактериална или вирусна инфекция (херпес). С вирусен произход,  molluscum contagiosum се появява в повечето случаи на атопични места.

Кои са причините за поява на атопичен дерматит?

Поради изключителната си сухота, кожата става по-пропусклива и не изпълнява ролята на защита (бариера) пред външните агресивни фактори и алергените. Но не всички сухи кожи стават атопични. Атопията се развива на подходящ генетичен терен. Според вече направени проучвания става ясно, че ако един от родителите има атопична кожа, вероятността и детето да има такава е 30%**. Ако и двамата родители са засегнати, вероятността е 70%**. Освен с генетичен фактор, атопичната кожа е свързана и с разстройство на имунната система, която функционира прекомерно и провокира възпаление. Вече пропусклив, епидермисът остава алергените да проникват свободно (акари, животински косми, полени...) и някои бактерии като жълти (златни) стафилококи, които водят до възпалителни процеси. Хранителни алергени (краве мляко, яйца...) са също така причина в храносмилателен план за появата на екземи. Други фактори, като химически продукти, нанасяни върху кожата, горещините и потенето са също източници на раздразнение на кожата и на екземи. Най-общо казано, при деца с атопично заболяване, не се наблюдават хранителни алергии. Хранителните алергии се изразяват чрез храносмилателни или кожни прояви и чрез рязко спиране на промените на теглото и ръста.

**Dermatite atopique. SA Büchner. Forum Med Suisse N°19, mai 2001
** Атопичен дерматит. SA Büchner. Forum Med Suisse N°19, май 2001

Развитие на атопичен дерматит

  • Фаза 1

Атопичният дерматит се появява основно между 2-я и 3-я месец след раждането, с червени петна, локализирани предимно по бузите, по ръцете, а по-късно и в сгъвките на лактите и коленете. Болестта се развива на тласъци в продължение на 1 - 2 години. Кожата е постоянно суха, което  предизвиква сърбеж, причина за безсъние и влошено качество на живот.

  • Фаза 2

След няколко години, някои деца могат да развият други форми на атопия като ринит и/или алергична астма. В този случай говорим за „атопичен марш“, често свързан с чесането и с многобройните колонии по кожата от златни стафилококи.

За превенция и избягване на усложнения, днес научната общност застъпва тезата за много ранната намеса върху атопичната кожа, още с раждането на бебето, което още не носи признаци на заболяването, но е предразположено към такова (родители, братя и сестри с атопичен дерматит).

Кой е застрашен?

Засегнатите индивиди имат особено генетично предразположение (атопично), което може също така да се прояви в респираторен план (астма), УНГ (алергичен ринит), очен (алергичен конюнктивит), стомашен (хранителна алергия).  Бебетата и децата са най-силно засегнати, най-често в периода между 3-я и 5-я месеца.  Като правило 80% от случаите се проявяват  преди детето да навърши 1 година. Но атопична кожа може да постоянства и до много по-късно, до зряла възраст.