Allez au contenu Allez à la navigation

Защитете кожата си от студа с Atoderm
#SKINBODYGUARD
Погрижете се за кожата си през зимата с помощта на експертните съвети на BIODERMA.
Поставете курсора върху стъпките, за да видите всеки епизод.
  1. Ноември
  2. Декември
  3. Януари
  4. Февруари
 
Епизод 8
Внимание! Чувствителна зона

Днес всички от семейство Роузмонт се качиха на моторната шейна и се отправиха към езеро Синайнлампи във финландска Лапландия, за да изпробват риболов на лед. Това много популярно занимание включва риболов под леда през дупка, която сте пробили сами. В менюто тази вечер има костур и щука... Но е отделено време и за грижа за кожата, защото никак не й е било лесно през деня!

Какво се случва вътре в кожата?

При занимания на открито в студеното време, крайниците и чувствителните зони имат нужда от специална защита. Ръцете, краката и устните са в близост до мукузните мембрани и са много деликатни. Техният тънък рогов слой е с ниско съдържание на себум, защото няма мастни жлези. Имат множество сетивни рецептори и са много чувствителни към екстремни температури и болка. В студено и сухо време кожата в тези чувствителни зони, които често имат малък брой кръвоносни съдове, е предразположена към загрубяване и напукване: кръвта се насочва към жизненоважните области и в резултат на това се влошава кръвоснабдяването на крайниците и кожата загрубява без да се излющва и впоследствие се напуква. Тези пукнатини в епидермиса са много болезнени и могат да достигнат до дълбоката дерма. Подходящата грижа хидратира кожата интензивно, защитава повърхността й и подпомага нейното възстановяване.

Погледът на специалиста
Д-р Изабел Барат, дерматолог в университетската болница в Лион

„През зимата трябва да предпазвате устните и ръцете си, дори при температура от 3°C!" Нанасяйте няколко пъти на ден овлажняващ балсам за устни. За да предпазите ръцете си, носете кожени или поларени ръкавици, но не и вълнени, тъй като те могат да раздразнят кожата. И накрая, дори когато е студено, измивайте ръцете си с хладка, почти студена вода, защото горещата вода разтваря защитния хидролипиден слой на кожата и може да причини значителен термичен шок на кръвоносните съдове.“

 

Нашите препоръки за продукти

Възстановяващ и подхранващ крем за ръце и нокти

Ръце

Хидратиращ балсам за устни

Устни

Cicabio Pommade

Изолиращ успокояващ и възстановяващ мехлем, който действа на всеки етап от възстановяването на епидермиса

Тяло

Според едно проучване*, измиваме ръцете си по 5 пъти на ден. Някои професии изискват много по-често миене на ръцете, а други предполагат чест контакт с химически продукти или почистващи препарати, които са агресивни към кожата. Затова трябва да хидратирате ръцете си при всяко измиване и да използвате нежни почистващи продукти, за да се избегне агресивното въздействие върху кожата.
 

*Френски национален здравно-образователен институт

Бележка

Ето какво трябва да правите в студеното време, за да предпазите чувствителните зони и да съхраните еластичността на кожата си...

  • Мийте се с хладка, почти студена вода, за да се запази защитния хидролипиден слой (виж Епизод 1).
  • Използвайте нежни почистващи продукти, не прекалявайте с перилните препарати и дезинфектантите и никога не слагайте препарат за миене на съдове директно върху ръцете си, тъй като е доста силен. Не забравяйте да носите ръкавици при работа с почистващи препарати!
  • Ако времето е много студено, изберете ръкавици с един пръст, защото въздухът циркулира между пръстите. Замислете се дали да не сложите тънки ръкавици под дебелите ръкавици с един пръст (виж Епизод 2).
  • Избягвайте да прехапвате устните си, когато те са сухи и нанасяйте многократно овлажняващ балсам за устни.
  • Старайте се кожата на децата да е хидратирана около устата и нанасяйте овлажняващ балсам за устни, за да се предотврати образуването на сухи участъци и напукването.

Има много случаи на екзема по ръцете, и е изчислено, че 10%* от населението страда от хронична екзема на ръцете (CHE).
 

Алергичната контактна екзема е най-често срещаната форма. Възниква в резултат на локална алергична реакция, предизвикана от различни вещества, като хром, никел, латекс, разтворители, бои, оцветители и др. Някои професии са изложени на по-голям риск, напр. фризьори, здравни специалисти, работници по поддръжката, строители и др.
 

Дразнещата контактна екзема възниква в резултат на външни агресивни фактори: триене, търкане, горещо/студено, дразнещи растения и др.
 

Атопичният дерматит е свързан с нарушена функция на кожната бариера и разпространението на бактерии.
 

Дисхидрозата обаче възниква в резултат на стрес, тревожност и излагане на слънце в началото на лятото.


*Атлас по професионална дерматология

Анкета

Вие вероятно се грижете добре за ръцете си, но получават ли краката Ви същото внимание?

Полезни съвети

SOS - спешна помощ за ръцете!

Ако имате загрубели или напукани ръце, най-добрият метод е този, който все още се прилага в болниците. Вечерта нанесете дебел слой балсам, след това сложете памучни ръкавици, които можете да закупите в аптеката. Тази временна превръзка ще улесни абсорбирането на продукта и ще ускори оздравителния процес през нощта. 

 
СЛЕДВА

Горещо-студено, промяна на температурата