Allez au contenu Allez à la navigation

Защитете кожата си от студа с Atoderm
#SKINBODYGUARD
Погрижете се за кожата си през зимата с помощта на експертните съвети на BIODERMA.
Поставете курсора върху стъпките, за да видите всеки епизод.
  1. Ноември
  2. Декември
  3. Януари
  4. Февруари
 
Епизод 5
Суха, раздразнена или атопична кожа – не разчесвайте!

Дерматолозите наричат много сухата, раздразнена кожа с хронично възпаление и сърбежатопична кожа“, която е по-известна още като екзема. Подобно на много деца, Дан Роузмонт, който сега е на 11 години (виж епизод 4), страда от атопичен дерматит. Това заболяване обикновено започва на възраст между 3 месеца и 5 години. Атопичната кожа е особено чувствителна към студа.

Какво се случва с кожата отвътре?

Атопичният дерматит се характеризира с обострена реакция към някои алергени и може да засегне кожата, бронхиалните тръби или храносмилателния тракт. Атопичната кожа страда от липса на липиди и не може да изпълнява ролята на бариера.
Алергените и бактериите могат да проникват по-лесно, което предизвиква възпалителна реакция. Образуват се зачервени участъци по кожата, които са често срещани по лицето и кожните гънки. Тези петна предизвикват сърбеж. Разчесването изостря възпалението и заболяването се изразява в повтарящи се пристъпи - изострянето на екземата се редува с периоди на успокоение.

Погледът на специалиста
Д-р Изабел Барат, дерматолог в университетската болница в Лион

„Ние често виждаме деца, които страдат от атопичен дерматит в началото на своя житейския път. Запознаваме родителите със заболяването, насочваме ги към подходящо лечение и им обясняваме как да се грижат за кожата на детето, както във фазата на покой, така и при изострянето на екземата. Температурата на водата за ежедневното къпане трябва да бъде между 32 и 33°C, и кожата трябва да се овлажнява, за да се възстанови нейната бариерата. При изостряне на екземата, дермо-кортикостероидите са от съществено значение за намаляване на възпалението и при употребата им няма повод за безпокойство, но с тях не бива да се злоупотребява. Трябва просто да се спазва предписаното от дерматолога лечение. Най-важното е да не се разчесва засегнатия участък, защото разчесването уврежда кожата, прави я груба и грапава, и може да причини инфекция. Комбинацията от дермо-кортикостероиди и емолиенти прекъсва цикъла на възпаление, като същевременно възстановява кожната бариера. “ 

Нашите препоръки за продукти

Ежедневен обогатен измиващ гел

ЛицеТяло

Интензивен, облекчаващ сърбежа и възстановяващ балсам за много суха, раздразнена и атопична кожа

ЛицеТяло

Подхранващ и възстановяващ крем

ЛицеТяло

Случаите на атопичен дерматит са се утроили през последните 20 години(1). Средно 15-30% от новородените в развитите страни страдат от атопичен дерматит(2). Ако единият родител е предразположен към атопичен дерматит, има над 30%  вероятност и детето да развие това заболяване. Ако и двамата родители са засегнати, рискът за детето е над 70%(3).
 

1.Dermatite atopique : épidémiologie en France, définitions, histoire naturelle, association aux autres manifestations atopiques, scores de gravité, qualité de vie. E.Mahé. Ann Dermatol Veneorol. 2005 ; 132
2.Williams HC. Clinical practice. Atopic dermatitis. N. Engl. J ; Med 2005;352. 2314-2324
3.Dermatite atopique. S. A Büchner, Forum Med Suisse N°19, mai 2001

Бележка

Сърби, сърби... Как да се справите с изострянето на екземата и да предотвратите разчесването? Има различни  препоръки, които трябва да се спазват. Първо, не забравяйте да спазвате предписанията на дерматолога и се уверете, че кожата е хидратирана всеки ден. Проверявайте и изрязвайте ноктите на малките деца. Може да поставите тънки памучни ръкавички на бебето. Може също да слагате студени компреси за успокояване на сърбежа.

Има различни видове екземи, но всички те имат еднакви симптоми: много суха кожа с възпалени зачервени участъци, в комбинация със сърбеж.

  • Атопичен дерматит, който се причинява от нарушена функция на кожната бариера и разпространението на бактерии (стафилококус ауреус)
  • Контактен дерматит, предизвикан от контакт с алергени или дразнещи субстанции (никел, ароматизатори, почистващи и перилни препарати, консерванти и др.)
  • Екземата не бива да се бърка със сърбежа, причинен от силното изсушаване на кожата през зимата. Този сърбеж се появява в резултат от климатичните условия и първите признаци се появяват през зимата.
     
Анкета

Вие или някой от Вашето семейство
страда ли от атопичен дерматит?

Полезни съвети

 

 

 


Съвети за добра хигиена и ежедневна грижа за кожата. Вижте какво препоръчват дерматолозите, за да се превърне грижата за кожата на децата в момент на удоволствие и нежност... Съвет на експерта!

 
СЛЕДВА

Добре дошли
в Лапландия!