Allez au contenu Allez à la navigation

Защитете кожата си от студа с Atoderm
#SKINBODYGUARD
Погрижете се за кожата си през зимата с помощта на експертните съвети на BIODERMA.
Поставете курсора върху стъпките, за да видите всеки епизод.
  1. Ноември
  2. Декември
  3. Януари
  4. Февруари
 
Епизод 1
Кожата - най-силната защитна бариера

Функцията на кожата като физическа бариера между тялото и заобикалящия ни свят, и между нас самите и околните, предпазва нашето тялото и ни позволява да упражняваме усета си за допир. Кожата е не просто обвивка, а жив орган, който осъществява директна връзка с мозъка. Кожата е място за обмен и взаимодействие; тя играе съществена роля при имунната система и изпълнява множество биологични, химични и психологически функции

Как функционира кожата?

Здравата кожна бариера спира бактериите и алергените, улеснява възстановяването на тъканите при наранявания, предупреждава мозъка за всякакви агресивни вмешателства, регулира телесната температура, предпазва от UV лъчи и изпълнява още много функции. Тя осигурява и поддържането на оптимални нива на хидратация, което е от съществено значение за запазване на еластичния и мек вид на кожата, а също спомага и за поддържането на нормалните физиологични механизми на организма. 
Епидермисът винаги управлява поемането и загубата на вода, като компенсира с допълнително овлажняване трансепидермалната загуба на вода (TEWL) -  естествено явление, при което водата се изпарява през кожата.  При недостатъчно ниво на  вода, кожната бариера се променя.

Погледът на специалиста
Д-р Изабел Барат, дерматолог в университетската болница в Лион

„Това, което много често обяснявам на моите пациенти е, че кожата се предпазва сама като произвежда на повърхността си хидролипиден слой, който трябва да бъде съхраняван. Когато използвате нежно почистващо средство, което не съдържа сапун, Вие може да съхраните еластичността на кожата си, както през лятото, така и през зимата, без да я изсушавате. Много е важно водата, която използвате при вземане на душ или вана да бъде хладка и да не превишава 35°C! Дори 33°C при наличие на атопичен дерматит. При тези температури водата няма да наруши този ценен защитен естествен слой. “

Нашите препоръки за продукти
Atoderm Gel douche

Мек почистващ душ гел без сапун

ЛицеТяло

Подхранващ измиващ крем

ЛицеТяло

Кожата е най-големият и най-тежкият орган в човешкото тяло! Общата й площ може да варира от 1,5 до 2 m2 при възрастни, а дебелината й е от 3 до 4 мм.

Суха кожа и дехидратирана кожа не означават едно и също нещо! 

Дехидратацията може да засегне всички типове кожа, дори и мазната. На кожата й липсва вода и се нуждае от хидратиращи продукти. 

Сухата кожа е тип кожа, която се нуждае от ежедневно подхранване с вода и липиди, за да се поддържа нейната хидратация, плътност и еластичност. 

Анкета

Смятате ли, че имате суха кожа?

Полезни съвети

Кожата притежава около 30% от водата, която се съдържа в човешкото тяло. Въпреки че кожата получава необходимото количество вода от тялото, е препоръчително да се пие от 1,5 до 2 литра вода всеки ден (освен, ако Вашият лекар не Ви посъветва друго). Моля, имайте предвид, че този прием на вода трябва да се разпредели през целия ден. Напитки като чай и кафе са включени в това количество. 

 
СЛЕДВА

„ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА ВЪРХУ КОЖАТА“