Allez au contenu Allez à la navigation

Защитете кожата си от студа с Atoderm
#SKINBODYGUARD
Погрижете се за кожата си през зимата с помощта на експертните съвети на BIODERMA.
Поставете курсора върху стъпките, за да видите всеки епизод.
  1. Ноември
  2. Декември
  3. Януари
  4. Февруари
 
Епизод 6
Добре дошли в Лапландия... и в екстремните условия!

Столицата на Лапландия, Рованиеми, е  разположена точно на Северния полярен кръг. Семейство Роузмонт пристигна именно тук (виж епизод 4). Температурата е под -10°C, земята е покрита със снежна пелена, слънцето осветява необятните северни пейзажи, които се простират докъдето стига погледът...
Това е белият рай от детските сънища, вълшебният снежно-леден свят, в който живее Дядо Коледа със своите елени!

Какво се случва вътре в кожата?

Всички в семейството бяха изненадани, когато пристигнаха, въпреки че континенталният сух студ всъщност не се оказа толкова лош, колкото очакваха. Докато не задухаха полярните ветрове! Студени тръпки, усещане за мразовито време по лицето... Всички в семейството много скоро разбраха колко е важно да предпазят всеки сантиметър от кожата си.

Тук, в много по-голяма степен, отколкото на други места, липсата на слънчева светлина през зимата оказва влияние върху "биологичния часовник на организма". Нашите цикардни ритми, които са свързани със смяната на деня и нощта, също контролират функцията на кожата: те контролират температурата, изпотяването, производството на себум, регенерацията на клетките и др.

Погледът на специалиста
Д-р Изабел Барат, дерматолог в университетската болница в Лион

„Ако температурите са много ниски и въздухът е сух, е важно да се поемат течности, за да се ограничи дехидратацията (вижте епизод 1). Здравата кожа определено ще реагира по-добре от сухата кожа, при която изпарението на водата може да предизвика проблем. В този случай препоръчвам да се постави физическа бариера за предпазване на кожата, особено крайниците, от отоци при измръзване. Откритите части на тялото могат да бъдат предпазени от студения въздух чрез нанасяне на много плътен крем. И накрая наблюдавайте цвета на кожата, чиято промяна може да бъде предупредителен знак. Навън крайниците често стават бели, защото кръвта се отдръпва от тях, за да се осигури кръвоснабдяването на жизненоважни органи. Когато влизате вътре, кожата изведнъж се зачервява, защото се възстановява кръвообращението.“

Нашите препоръки за продукти
Нов формат

Душ олио за 24-часова хидратация и моментален комфорт още под душа

ЛицеТяло

Atoderm Crème

Успокояващ, възстановяващ и хидратиращ крем

ЛицеТяло

Atoderm Nutritive

Успокояваща и подхранваща грижа

Лице

През зимата кожата е по-чувствителна и раздразнена, и в резултат на това случаите на  възпаление на кожата се увеличават с 10% спрямо есента. Употребата на хидратиращ продукт през зимния студ намалява този процент.
 

*Kikushi, K., Kobayashi, H., Hirao, T., Ito, A., Takahashi, H., & Tagami, H., (2002). Improvement of mild inflammatory changes of the facial skin induced by winter environment with daily applications of a moisturizing cream. A half-side test of biophysical skin parameters, cytokine expression pattern and the formation of cornified envelope. Dermatology (Basel, Switzerland), 207(3), 269-275.

Бележка

Много или малко време? Времето, което прекарвате,
изложени на зимния студ, е важен фактор! Има огромна разлика между петминутното ходене в града, за да стигнете до най-близката метростанция и работата на открито цял ден. Необходимо е да полагате големи грижи за кожата, ако прекарвате много време навън. Важно е да носите подходящи дрехи
(виж епизод 2) и да обърнете специално внимание на ръцете и краката. Наблюдавайте децата докато играят в парка или в планината, защото те не осъзнават колко е студено времето навън.

90%** от хората с атопична кожа (виж епизод 5) са носители на стафилококус ауреус! Атопичната
кожа е особено чувствителна към влагата. Изпотяването може да доведе да изостряне на екземата, защото кожата не е предпазена от влагата. Често се образуват зачервени участъци по кожните гънки, където кожата е по-влажна и точно там процъфтяват бактериите.

** Yuumi Nakamura, Jon Oscherwitz, Kemp B. Cease, Susana M. Chan, Raul Muñoz-Planillo, Mizuho Hasegawa –  Nature Oct 30, 2013

Анкета

Смятате ли, че Вашата кожа е чувствителна към студа?

Полезни съвети

На всички ни се е случвало през зимата да изпитаме онова силно болезнено усещане в пръстите на ръцете или горната част на ушите в момента, в който се затоплят след като са били вцепенени от студ.
 

Причината за това е  възстановяването на кръвообращението и разширяването на кръвоносните съдове. За да предотвратите това, трябва да хидратирате ръцете си с подходящ  крем, да носите ръкавици и да масажирате леко ръцете си, за да им помогнете да се сгреят по-бързо.
 

Това, което в никакъв случай не бива да правите е да пускате гореща вода върху тях, защото термичният шок значително отслабва стените на малките кръвоносни съдове.

 

 
СЛЕДВА

Гимнастика
за кожата!