Allez au contenu Allez à la navigation

Поява на пърхот и сквами

Опознай кожата си, за да се грижиш по-добре за нея

Поява на пърхот и сквами
Share

Появата на пърхот, което може да бъде в лека, умерена или тежка форма е много често срещано явление, което засяга в еднаква степен и мъже и жени. Той може да се развие по всяко време, като  са застрашени всеки тип кожа и скалп. Това прекомерно лющене на скалпа е причинено от колония от дрожди (=гъбички),  или се появява на генетична основа, под влияние на външни фактори.

Резюме
  1. Какво точно представлява пърхотът?
  2. Как да разпознаем различните видове люспи?
  3. Как да обясним появата на тежка и хронична форма на сквами или на псориазис?
  4. Кога говорим за тежки състояния със сквами?
Поява на пърхот и сквами

Какво точно представлява пърхотът?

Пърхотът е причинен от ненормално разпространение на един микро организъм от семейство Malassezia, от типа на дрождите. Този феномен води до много по-бързо обновяване на клетките на епидермиса, които се появяват на купчинки върху скалпа и така оформят големи пърхотни люспи, някои от които могат лесно да се отделят и такива които са полепнали, с  мазен вид и с жълтеникав цвят.
Пърхотните люспи могат да бъдат придружени от значително раздразнение на скалпа, както и от повече или по-малко силни сърбежи. Пърхотът е видим в косата и в повечето случаи пада върху яката и раменете, особено при ресане. Умората, стресът, замърсяването на околната среда и зимният сезон са фактори, които могат да благоприятстват или да увеличат разпространението на Malassezia furfur и оттам да доведат до появата на пърхот.

Как да разпознаем различните видове люспи?

Различаваме сухи и мазни люспи, като според видът им се определят причините, които са ги породили.

  • В случаите на умерени люспи, сквамите са фини, сухи, сиви или белезникави и не са полепнали по скалпа, а падат по раменете.
  • Дебелите, мазни и жълтеникави люспи,  които са полепнали по скалпа често се съпътстват със сърбежи. Това е умалена форма на проява на себореен дерматит. В този случай скалпът често е раздразнен и с розов цвят.
  • Сквамите, които са като плаки, са сухи и белезникави, придружени със зачервяване и са характерни за псориазиса. Те често са придружени и от сърбеж.

Как да обясним появата на тежка и хронична форма на сквами или на псориазис?

Псориазисът е заболяване, характерно със силно изразени сквами, със сухи зони, които се проявяват като повече или по-малко плътни плаки, добре очертани, най-вече в началото на скалпа, кръгли или овални. Различни по размер, те могат да се проявят като „каска“, която покрива изцяло скалпа. Тези сквами са сребристо бели, компактни, сухи и се отделят трудно. Придружени са от много силен сърбеж.
Генетичните фактори, стресът, някои инфекции (ушни, особено зъбни) и приемът на някои лекарства като литиум, анти-маларийни синтезирани препарати и бетаблокери,  могат да бъдат причина за тежки прояви на сквами със сухи зони.
Всичко това е резултат от преплитането на 3 основни явления:

  • Прекалено размножаване на клетките на епидермиса, изразено в значително удебеляване на кожата на местата със сквами и зачервяване.
  • Нарушение в диференциацията, тоест нарушение на възобновяването на клетките в епидермиса. Този процес, който нормално трае около 30 дни, е сведен до по-малко от седмица (3-6 дни). Кератиноцитите се сблъскват с проблеми при тяхната диференциация: запазват своето ядро до роговия слой.
  • Възпалителен процес на дерма.

Тези тежки състояния със сквами и сухи зони се проявяват в последователни етапи, с периоди на кризи и ремисия.

Кога говорим за тежки състояния със сквами?

Появата на сквами е свързана с две патологии – себореен дерматит (СД) и псориазис.
В случай на СД, произходът на сквамите е идентичен с този на пърхота (размножаване на дрождите Malassezia), но със силно клинично изражение.
При псориазис, колонията от гъбички не е причина за появата на сквами, а става дума за напълно различна патология, с генетичен произход, провокирана от фактори от околната среда.