Allez au contenu Allez à la navigation

Комедонно, възпалително, хормонално, средно тежко или тежко: какви са различните видове акне и как да ги разпознаем?

Всички може да се съгласим, че искаме да се отървем от акнето. Но стратегията е различна в зависимост от неговите специфики.

Акнето има различни форми в зависимост от тежестта му, възрастта на пациента, стадия, контекста (бременност, например). Тийнейджърско акне, възрастово възпалително акне, кистозно акне, хормонално акне, акне по време на бременността. Дерматолозите винаги класифицират акнето според тежестта му, за да определят най-подходящото лечение. 

В тази статия ще откриете полезна таблица, която ще ви помогне да разберете повече за акнето и лесно да определяте различните му видове.

Полиморфно младежко акне

Това често срещано състояние, засягащо младежите, се проявява през пубертета. То е полиморфно като характер, тоест се характеризира с пъпки, приемащи различни форми. Обикновено започва като комедонно акне, с поява на черни точки и микрокисти или затворени комедони, които в началото са само на лицето. Може да има и няколко възпалени червени пъпки.
 

Възрастово възпалително акне

Възпалителното акне често съществува заедно с комедонно акне. То е втората фаза на акне, характеризиращо се основно с болезнени червени петна под формата на папули и пустули. Колонизацията на тези петна от бактерията Cutibacterium acnes (преди известна като Propionibacterium acnes) предизвиква възпалителна реакция. Пъпките са разположени на лицето (особено Т-зоната и брадичката), както и на деколтето и гърба, особено при мъже.

Кистозно акне

При него червените петна (папули и пустули) формират по-дълбоки лезии, наречени нодули и кисти. По-големи като размер, тези лезии изглеждат като малки твърди подкожни подутини и може да са възпалени. Тъй като кистозното акне е трудно за лечение, е важно пациентите да се консултират с дерматолог. Пъпките са недостъпни и могат да причинят сериозни белези.

Хормонално акне

Вярно е, че акнето винаги е хормонално, тъй като отделянето на себум се контролира от хормони. Обаче има случаи, в които състоянието е предизвикано от хормонален дисбаланс, например свръхпродукция на мъжки хормони.

 • Женският менструален цикъл също играе ключова роля за акнето, като пъпките се влошават по време на предменструалния период. 50%1 от възрастните жени с акне наблюдават промени в акнето по време на цикъла с пик 7 до 10 дни преди неговото идване.
 • Акне по време на бременността също е често срещано, заради хормоналните промени, случващи се в този период. Съгласно проучване, направено от Университетския болничен център в Нант, то засяга 42% от жените2. За съжаление, то изчезва след раждане само при половината от тези жени…

Не всички хормонални механизми, участващи в акнето, са напълно разучени и изследователите работят постоянно, за да подобрят знанията ни относно упоритостта на акнето, в частност при възрастни жени.

1. E. Shimer Bowers, “How Your Period Affects Acne,” WebMD, 2011. [Online]. Available: http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/period. [Accessed: 11-Jun-2015].
A. W. Lucky, “Quantitative documentation of a premenstrual flare of facial acne in adult women.,” Arch. Dermatol., vol. 140, no. 4, pp. 423-4, Apr. 2004.
2. Dreno B, Blouin E, Moyse D. Acne in pregnant women: a french survey. Acta Derm Venereol, 2014;94:82-3

Други типове акне

Съществуват и няколко по-редки форми на акне, които могат да бъдат много тежки:

 • акне конглобата е състояние, при което се развиват голям брой пъпки и лезии от всички видове, с висок риск от белези. То засяга лицето, гърба, раменете и гръдния кош и се появява основно при млади мъже.
 • акне фулминанс възниква рязко и внезапно и засяга мъже между 15 и 30 години. Това е най-тежката форма на акне и изисква хоспитализация. Изразява се в поява на кисти и нодули, придружени от температура и болка в ставите.
 • акне, предизвикано от медикаменти е реакция към лекарства. Може да бъде предизвикано от кортикостероиди, различни типове антидепресанти, противотуберкулозни лекарства, витамин B12 (често приеман от вегани) и много други медикаменти.
 • контактно акне може да бъде предизвикано от контакт с някои силно комедоногенни химични продукти, използвани в индустрията и в някои професионални сектори.
 • козметично акне е широко разпростанено и е предизвикано от употребата на неподходяща козметика, почистващи продукти или грим. Или кожата е прекалено чувствителна и реагира, или наслояването на кремове, фон дьо тени и пудри създава оклузивен филм, който задушава кожата. Този тип акне може да влоши съществуващо преди това обикновено акне.

Как да разпозная тежестта на моето акне?

Акнето често е описвано като леко, средно тежко или тежко. Ето как се оценяват различните нива на тежест на акнето според Френското дружество по дерматология  (SFD).

5-те нива на тежест на акнето

photo_gravite_acne_stade0_118x118.png

0 Без лезии

Възможно е да има остатъчна пигментация и еритем.

photo_gravite_acne_stade1_118x118.png

1 Практически без лезии

Много малко разпръснати отворени или затворени комедони и много малко папули.

photo_gravite_acne_stade2_118x118.png

2 Леко

Лесно за разпознаване, по-малко от половината на лицето е засегната. Няколко отворени или затворени комедони и няколко папуло-пустули.

photo_gravite_acne_stade3_118x118.png

3 Средно тежко

Повече от половината лице е засегнато. Няколко папуло-пустули и няколко отворени и затворени комедони. Може да има нодула.

photo_gravite_acne_stade4_118x118.png

4 Тежко

Засегнато е цялото лице. То е покрито с многобройни папуло-пустули и отворени или затворени комедони и малко нодули.

photo_gravite_acne_stade5_118x118.png

5 Много тежко

Силно възпалително акне, покриващо лицето с нодули.

Как да избегнем белезите

При акне има голям риск от белези и това може да е силно стресиращо, защото засяга основно лицето. Белезите се дефинират като видими следи  година след излекуване на лезията. Възпалителното и комедонното акне могат да причинят различни типове белези:

picto_cicatrice_creux_118x118.png

 • атрофични вдлъбнати белези, които изглеждат като малки кратери, придаващи на кожата сипаничав вид
picto_cicatrice_pic_glace_118x118.png

 • дълбоки и тесни белези с форма на шило
picto_cicatrice-relief_118x118.png

 • издадени келоидни белези, които придават на кожата неравен вид

Известно е, че когато стискате пъпките си пред огледалото, увеличавате риска от белези, дори при черни и бели точки. Затова е важно да устоите на желанието да ги стискате.

Също така, ако имате акне и се изложите на слънце, лезиите може силно да се пигментират по време на възстановителния процес. Тези хиперпигментации в най-добрия случай може да останат с години, а в най-лошия завинаги.
 

Акнеична кожа

 • 1. Почистване

  h2o_1.jpg

  Sébium H2O

 • 2. Грижа

  global_inter_nov2018.png

  Sébium Global

 • 3. Допълваща грижа

  gel-gommant.jpg

  Sébium Gel gommant

Допълнителни статии

Акне, пъпки, черни точки, несъвършенства… Кой е засегнат и на каква възраст? Открийте
Добри практики за следване при акнеична кожа: какво може да направите, за да се справите с акнето? Открийте
Какви терапии са ефективни срещу акне? Открийте