Allez au contenu Allez à la navigation

Най-често задавани въпроси

                              Най-често задавани въпроси

 
Акнето неизбежно ли е?
 
 
 Появата на акне зависи от различни фактори. На някои от тях няма как да повлияем, но    може да използваме подходяща хигиена и грижа като превантивна защита.
 
 
 
 
 Кога се появява акнето              
 
С началото на пубертета заедно с първите промени в тялото, лицето и гласа се увеличава и активността на мастните жлези в кожата. Кожата става по-мазна, появяват се първите черни точки и пъпки.                  
 
 
 
 
 
 Кого засяга акнето и докога продължава?
 
 Акнето засяга преди всичко тийнейджърите и младите хора от 11 до 24-годишна възраст, както  момичета, така и момчета. Проявява се най-често в лека до средно-тежка форма.
 
 
 
Кои са влошаващите фактори за акне
 
 
 
             Нездравословна диета
 
 
                Неподходяща козметика и лоша хигиена
 
 
 
      Хормонални фактори
 
 
 
          Тютюнопушене
 
 
 
        Стрес
 
 
 
        Излагане на слънце и други
 
 
 
Какви са причините за акнето?
 
 
Хормоните по време на пубертета стимулират увеличено производство на себум – мастно вещество, отделяно от мастните жлези на кожата за защита на нейната повърхност.
Освен прекомерното му количество (хиперсеборея), съставът на себума също се променя, като става по-сгъстен и окислен. Блокираният себум води до образуване на първите пъпки.
А също така се създават и благоприятни условия за свръх разпространение на бактерията P. acnes. Появяват се кожни раздразнения и възпаления.
 
Какъв тип е моето акне?
 
 
Черни точки
 
Познати са като затворени и отворени комедони или ретенционно акне. Това е най-често срещаната и лека форма на акне на повърхността на кожата.
 
 Леко зачервени пъпки, някои съдържащи гной
 
Това е често срещана форма на възпалително акне. Първопричината е бактерията P.acnes, която се размножава в запушената мастна жлеза и причинява възпалението.
 
 Червени възпалени пъпки и микрокисти с размер над 5 мм
 
Определя се като нодуло-кистозно акне. Възпалението е в дълбочина в кожата. Това е тежката и често болезнена форма на акне, която може да остави белези и пигментни петна.
 
 
Кой може да помогне за акнето
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Това е специалистът по кожни проблеми. В зависимост от вида и степента на обостреност на акнето, дерматологът може да предпише най-подходящото лечение. То може да бъде локално - с крем или гел, които се нанасят външно, или вътрешно лечение - с прием на таблетки. И в двата случая дермокозметиката е допълваща ежедневна хигиена и грижа.
 
 
Твоят лекар знае много за теб. Разкажи му за акнето си, той може да ти помогне да намериш решение или да те насочи към дерматолог.
 
 Фармацевт или дермоконсултант в аптекат
 
Те биха могли да ти препоръчат най-подходящите дермокозметични продукти. Ако третирането с тях не е достатъчно, ще те насочат към дерматолог.
 
козметик
 
При лека форма на акне почистването на комедоните и запушените пори от професионален козметик ще освежи тена на кожата ти.
 
 
Кой е правилният подход в грижата за акнето?            
 
 
 
      
 
Използвай неагресивни и специално създадени продукти за твоя тип кожа. Неподходящите продукти само ще раздразнят кожата още повече.
 
      Избягвай миенето на кожата си твърде често и агресивно
 
Миенето често раздразва кожата допълнително. Себумът в нормално количество защитава кожата от изсушаване и агресията на околната среда.
 
      
 
При стискане възпалението може да се пренесе в съседните тъкани и акнето да се влоши. Освен това, стискането на пъпките носи риск от остатъчни белези и петна.
 
      Терапията отнема време. Бъди търпелив!
 
Акнето не може трайно да изчезне за седмица - две.
Терапията за подобряване на състоянието на кожата, в съответствие с нейната биология, отнема минимум месец, често между 3-6 месеца. Важно е да спазваш препоръката на специалистите и да не прекъсваш лечението.
 
Как да се погрижим за кожата с акне
 
 
Първа стъпка
 
Отстраняване на грима и почистване с подходяща хигиена сутрин и вечер.
Кога? Сутрин и вечер преди нанасяне на ежедневната грижа.
 
Втора стъпка
 
Видимо по-здрава и чиста кожа с подходяща ежедневна грижа.
Кога? Сутрин и/или вечер самостоятелно или в комбинация с медикаментозно лечение.
Защо? За премахване на пъпки и черни точки, изчиства кожата и премахва видимите несъвършенства по тена на кожата.