Allez au contenu Allez à la navigation

Грим и акне (добри практики): операция макиаж

В младежките години момичетата и момчетата са еднакво предразположени към акне на лицето. Кожата се променя значително през пубертета: става по-плътна, лъщяща и не толкова мека. Появяват се несъвършенства като петна и черни точки в различна тежест на проявление и понякога остават до зряла възраст. Тогава е много по-вероятно да бъдат засегнати жените. Въпреки че в появата и упоритостта на несъвършенствата са замесени много фактори, гримът играе основна роля. За да се избегне козметично акне, е важно да се подбира правилната основа за грим и да се придобият добри практики относно гримирането.

Какво е козметично акне?

Аксесоарите за гримиране също трябва да бъдат почиствани

В случай на петна и черни точки, медицинската общност говори за „диссеборея“, дисбаланс в състава на себума на акнеичната кожа и понякога за „козметично акне“.

В този случай несъвършенствата са предизвикани от употреба на неподходящипродукти за грим. Избраните продукти може да са комедоногенни, да не са подходящи за акнеична кожа или да са запушващи и да задушават кожата, особено ако заедно се използват праймер, основа и пудра.

С времето порите се запушват и се появяват възпалителни реакции, които причиняват зачервяване, раздразнение и сърбеж. За да се прикрият тези несъвършенства, се нанасят дори още повече продукти и това натрупване причинява поява на акне.

На преглед при дерматолог често отиват жени с акне, предизвикано от такъв тип външни фактори.
 

Това е порочен кръг: колкото повече фон-дьо-тен нанасяте за прикриване на петната, толкова по-голям е рискът от влошаване на ситуацията

Основа за грим и акне

Можете ли да нанасяте пудра или високопокривна основа, когато имате акне? Пациентите с акне се обезкуражават да носят грим. Но може да е трудно несъвършенствата да се понесат на дневна светлина!

Днес формулите са променени и е напълно нормално да искате да прикриете несъвършенствата колкото е възможно по-добре. Разбира се, важно е да се подберат правилна основа и коректор. Те трябва да бъдат некомедоногенни и специлано създадени за мазна акнеична кожа.

Избягвайте високопокривни основи с ефект на маска, както и плътни пудри – вместо това използвайте леки пудри. Може би искате да откриете продукти, който ще прикрие несъвършенствата и едновременно с това ще третира акнето. Може да използвате например медикаментозен оцветен крем или специализиран BB крем за мазна кожа.

Добри практики при гримиране на кожа с несъвършенства

Акнето и гримът не са несъвместими, ако придобиете основните навици за хигиена на кожата. Тази препоръка важи за всички типове кожа, но трябва да се спазва непременно при акнеична кожа.

Трябва да започнете със старателно измиване на ръцете преди нанасяне на грима. Може да използвате медицински оцветен коректор за третиране на чувствителните петна.
 

За основата е най-добре да използвате специална четка, вместо пръсти. Нанесете нежно върху цялото лице. Пудрата трябва да се използва само върху определени критични зони като Т-зоната. Винаги измивайте ръцете си, след като сте приключили с нанасянето на грима. Почиствайте със сапун и вода поне веднъж седмично всички четки и гъби, които използвате, за да предотвратите бактериалното разпространение. 

Акнеична кожа

 • 1. Хигиена

  h2o_1.jpg

  Sébium H2O

 • 2. Грижа

  global_cover.png

  Sébium Global Cover

 • 3. Допълваща грижа

  gel-gommant.jpg

  Sébium Gel gommant

Допълнителни статии

Живот с акне: 7 фактора в начина на живот и хигиената Открийте
8 начина за премахване на белези от акне Открийте
Какви терапии са ефективни срещу акне? Открийте