Allez au contenu Allez à la navigation

Добри практики при акнеична кожа: какво може да направите, за да се справите с акнето?

Акнето е безобидно кожно заболяване, но тези, които са били засегнати от него, знаят как може да разруши живота им.

Какво може да бъде по-досадно от това да станеш сутринта, когато имаш важна среща и да откриеш ново петно на лицето си? Може да не е сериозно, но е доста нервиращо!

Поглед към причините за акне показва, че те са многобройни: всъщност, причината за акне не е само една, а има цял набор от фактори. Поради тази причина, дерматолозите го описват като „мулти-факторно“ заболяване.

Добрата новина е, че освен да прилагат медицински терапии, страдащите от акне могат да предприемат ежедневни стъпки, за да се преборят с петната и черните точки. Всичко, което трябва да се направи, е да следват няколко лесни препоръки за акнеична кожа: тук ви даваме ключова информация за премахване на грим, хигиена и грижа за кожата, добри практики при гримиране, влиянието на начина на живот и как да се избегнат белезите от акне.
 

Ключова информация за премахване на грим

Премахването на грима Е основата за правилно почистване на акнеичната кожа. Целта е себумът да може да се отделя свободно и да не запушва порите.

Момичетата, които носят грим, трябва да го премахват внимателно всяка вечер, за да премахнат всички следи от козметични продукти на епидермиса. Тези, които не носят грим, също трябва да почистват правилно кожата си, за да предотвратят разпространението на бактериите и възпалителните ефекти от замърсяването.

При акне, трудността се състои в намирането на правилен баланс между ефикасност и запазване на епидермиса, тъй като акнеичната кожа може да бъде чувствителна и да реагира бързо на определени продукти за грим.

Трябва да почиствате кожата си, без да действате агресивно и без да я увреждате, защото това може да доведе до излишно производство на себум

Обикновено, прекомерно енергичното премахване на грим променя защитния хидролипиденслой на кожата, който предпазва нейното физиологично киселинно pH. Мицеларните води и почистващите млека за мазна кожа осигуряват ефективно и безопасно почистване.

Съвети за хигиена и грижа

Няколко съвета за поддържане на здрава кожа без несъвършенства

Кожата с несъвършенства реагира на вътрешните и външни фактори на замърсяването  много повече, отколкото всеки друг тип кожа.

 • Вътрешните фактори включват излишен себум, отделян през деня, както и мъртвиклетки, които се натрупват върху кожата.
 • Външните фактори включват грим и замърсяването на околната среда.
Стартовата точка за здрава кожа е редовното почистване, сутрин и вечер.

Внимателното почистване вечер оптимизира естествения процес на регенерация на кожата през нощта, тъй като епидермисът е частично активен тогава.
Почистването сутрин премахва от кожата метаболитни остатъци (мъртва кожа, пот, себум и др.).

Както при премахването на грим, използваните продукти трябва да комбинират ефикасност и запазване на защитния хидролипиден филм на кожата.  Хората с акнеична кожа трябва задължително да избягват абразивни продукти, които изсушават кожата. По същия начин, ексфолиантите, които са полезни при черни точки заради кератолитичното си действие, може да окажат негативен ефект. Трябва да се използват умерено!

Акнеичната кожа се нуждае от медицинска терапия (кератолитична, антибактериална, противовъзпалителна, стягаща, дълбоко почистваща и др.), специално създадена за типа акне.

Дори когато е предписано локално лечение от лекар, е необходима хидратация, тъй като повечето терапии изсушават кожата. Сега са налични специализирани хидратиращи продукти, които отговарят на всички нужди на акнеичната кожам включително запушени пори, възпалени червени петна, черни точки и възпалителни кисти.

Последния съвет, който задължително трябва да следвате, ако имате акне, е да не пипате или стискате лезиите, колкото и да е изкушаващо. Това само ще влоши ситуацията  и ще направи петната по-видими. Всички форми на стискане силно увеличават риска от белези.

Добри практики при гримиране

Защитаване на кожата чрез добри практики при гримиране

Гримът може да спаси живота на момичетата, които имат проблеми с акне: те не се колебаят да използват BB крем, коректор или основа, за да прикрият несъвършенствата. Те трябва да избират много внимателно продуктите, които използват, особено тези за лице. Всеки високопокривен продукт със запушващ ефект може да влоши лезиите.

Има и някои съставки, които могат да предизвикат поява на петна, затова е важно да е сигурно, че продуктите са „некомедоногенни“ – тази информация обикновено може да бъде открита на етикета. Прекалената употреба на неподходяща козметика може да доведе до състояние, известно като „козметично акне“.

Продуктите против тъмни кръгове и коректорите са много ефективни за прикриване на локални несъвършенства и за намаляване на зачервяването. Има и оцветени кремове, или BB кремове, специално формулирани да прикрият и да третират акнето в една лесна стъпка.

Разбира се, премахването на грима всяка вечер е много важно. Четките, гъбите и пособията за грим също трябва редовно да бъдат почиствани с вода и сапун, за да се предотврати  бактериално разпостранение. Ако нанасяте основата с пръсти, измийте добре ръцете си преди това.
 

Влияние на начина на живот върху акнето

Много други аспекти от всекидневието могат да имат по-голямо или по-малко, понякога научно доказано въздействие върху акнето.

picto_tabac_118x118.png

Пушене

Известно е, че пушенето като цяло влошава кожните проблеми и се счита, че причинява сгъстяване на кожата и загуба на нейния блясък.  Въпреки, че не е установена директна връзка с несъвършенствата, се предполага, че има негативен ефект върху акнеичните лезии.

picto_soleil_118x118.png

Слънце

Слънцето е пряко отговорно за йо-йо ефекта, добре познат на дерматолозите, които всяко лято предупреждават пациентите си с акне за рисковете. В началото слънцето изсушава петната и така създава впечатление, че подобрява състоянието на кожата, но то е фалшив приятел! UV лъчите всъщност сгъстяват епидермиса, което води до запушване на космено-маслените фоликули и по този начин създават условия за задържане на себум под кожата във време – лятото – когато производството на себум е най-голямо. Това е като бомба със закъснител! Натрупването на себум осигурява идеална среда за разпространението на Cutibacterium acnes, което води до известния йо-йо ефект, изпитван от безброй пациенти с акне в края на лятото. Решението? Избягвайте да излагате лицето си на UV лъчи и не излизайте на слънце, бе да сте нанесли специфична фотозащита  за мазна акнеична кожа.

picto_alimentation_118x118.png

Диета

По отношение на диетата, някои храни като шоколад или консервирани меса дълго време са обвинявани, че играят роля в акнето, въпреки че досега няма достатъчно научни доказателства за това. Скорошни проучвания по тази тема показват влиянието на млечните продукти , особено на тези, бедни на мазнини. Приемът на мазна джънк храна и излишна захар са известни със своя цялостен провъзпалителен ефект, вредни са за здравето като цяло и за кожата. Заради това хранителните съвети при акне са същите като телесно тегло или стареене: избягване на преработени храни и предпочитане на свежи плодове и зеленчуци, както и домашно приготвени ястия.

picto_pillule_118x118.png

Противозачатъчни

Противозачатъчните могат да подобрят състоянието на акнеичната кожа, ако са подбрани внимателно, с подходящ хормонален баланс. Но те сами по себе си не са лечение. Някои хапчета могат да имат обратния ефект и да влошат акнето. Трябва да се посъветвате с гинеколога си, за да изберете най-добрата стратегия.

picto_portable_118x118.png

Мобилни телефони

Бактериите върху мобилния телефон влизат в контакт с бузите през целия ден – затова е важно да се почиства внимателно, няколко пъти седмично, и да се използват слушалки, когато е възможно!

picto_rasage_118x118.png

Бръснене

Предизвикващо раздразнение и възпаление на лезиите, бръсненето може да бъде много некомфортно, особено ако се използва агресивна терапия, която отслабва кожата. В този случай е добре бръсненето да е веднъж на два-три дни, в зависимост от прага на толерантност.

Как да избегнем белезите от акне

Белезите са най-често срещаното усложнение вследствие на акне - безобидно състояние, освен в някои екстремни случа. Трудно е да се определи какъв тип кожа и кои видове лезии могат да доведат до образуване на белези. Въпреки това, има няколко стъпки, които могат да предотвратят и също така да коригират белезите от акне.

За предотвратяване на белези:
Два лесни съвета:

 1. Преди всичко, не пипайте несъвършенствата, освен ако не искате да увредите сериозно кожата си и да предизвикате образуване на белези.
 2. Не се излагайте на слънце без фотозащита, тъй като лезиите в процес на излекуване могат да се пигментират перманентно и да оставят белези.

За третиране на белези:
Веднъж след като белезите са налице, има различни техники – пилинги, лазери, инжекции и др., които могат да ги премахнат или поне да ги направят по-малко видими. Всички тези методи е за предпочитане да бъдат прилагани под медицински контрол, въпреки че могат да се извършват и от някои козметици. Изборът на техника зависи от вида на белега и процедурите могат да бъдат направени само след като акнето е напълно излекувано.

Акнеична кожа

 • 1. Хигиена

  h2o_1.jpg

  Sébium H2O

 • 2. Грижа

  global_ss_new_0.png

  Sébium Global

 • 3. Допълваща грижа

  gel-gommant.jpg

  Sébium Gel gommant

Допълнителни статии

Акне и премахване на грим: тайни за здрава кожа Открийте
Цялата важна информация за акнето, причина номер 1 за посещение при дерматолог Открийте
Какви терапии са ефективни срещу акне? Открийте