Allez au contenu Allez à la navigation

Черни точки: как да ги премахнем?

picto_point-noir_118x118.png

На първо място, отървете се от 10X увеличителното огледало – ще видите огромна разлика! Вегата настрана, наистина, трябва да избягвате да се фокусирате твърде много върху несъвършенствата, защото трябва да устоите на желанието да ги пипате, което само ще ги влоши. Когато черните точки се инфектират, те се превръщат в неприятни червени петна – по-добре да имаш дискретен отворен комедон, отколкото голяма възпалена лезия. Има някои подходящи стратегии, които може да използвате, за да премахнете черните точки: използвайте некомедоногенна грижа, устоявайте на желанието да ги пипате и използвайте таргетирана терапия.

Избиране на продукти за грижа: търсете думата „некомедоногенен“ на етикета

Обикновено появяващи се на носа, черните точки често се появяват върху цялата Т-зона – т.е. челото, брадичката и носа – които е най-вероятно да бъдат засегнати от излишно производство на себум.

Образуването им зависи на първо място от производството на себум, което е контролирано от хормоните

Други външни фактори също могат да повлияят появата на черни точки. Това включва козметика в широк смисъл, т.е. почистващи продукти, грижа и грим. Някои формули са комедоногенни, затова трябва винаги да четете етикета и да търсите термина „некомедоногенен“, което означава, че продуктът не предизвиква поява на петна или черни точки, което е доказано чрез тестове.

Стискане на пъпки, екстракция на комедони, премаване на черни точки: добри или лоши за твоята кожа?

Това са ЛОШИ идеи! Стискането на пъпки, петна и акнеични кисти е сложен процес, който винаги трябва да бъде извършван от козметик или дерматолог. Има реален риск от инфекция или възпаление.

„Чудотворните“ решения могат да бъдат опасни и е по-добре да поверите манипулациите на кожата си на експерт.

Специланите устройства за премахване на черни точки и екстракция на комедони крият еднакъв риск и изисквате едновременно експертни познания – за да не се увреди кожата – и много внимателна употреба. Силно вероятно е те да влошат ситуацията и да доведат до много разширени пори, които са лечими само чрез хирургична намеса.

Какви терапии срещу черни точки съществуват?

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се създаде рутина в грижата за мазната акнеична кожа, със старателно ежедневно почистване, което не изсушава кожата, за да се избегне свръхпроизводство на себум.

За третиране на черни точки същвствуват специални продукти, съдържащи салицилова киселина или ретинолова киселина, които имат кератолитичен ефект, което означава, че те изглаждат кожната структура, като премахват мъртвите клетки, които блокират космените фоликули и предизвикват черни точки. Лентите против черни точки също могат да бъдат използвани, но с внимание, защото не са подходящи за деликатна или чувствителна акнеична кожа. Във всички случаи премахването на лентите може да увреди кожата и да влоши състоянието.

Пилингите, дерматологичното почистване на кожата и професионалните лазери могат да стеснят порите и ефективно да премахнат петната и черните точки.

Акнеична кожа

 • 1. Хигиена

  h2o_1.jpg

  Sébium H2O

 • 2. Грижа

  pore-refiner.jpg

  Sébium Pore refiner

 • 3. Допълваща грижа

  gel-gommant.jpg

  Sébium Gel gommant

Допълнителни статии

Грим и акне (добри практики): операция макиаж Открийте
Живот с акне: 7 фактора в начина на живот и хигиената Открийте
8 начина за премахване на белези от акне Открийте